COVID-19: De ce unele persoane nu se infectează, deși au intrat în contact cu persoane pozitive

COVID-19, infecție
Persoanele testate negativ pentru Covid-19, în ciuda expunerii la virus, ar putea avea protecția dată de „memoria imunitară”, spun specialiștii.

Un studiu arată că unele persoane elimină rapid virusul din organism datorită unui răspuns imun puternic din partea celulelor T existente, ceea ce înseamnă că testele înregistrează un rezultat negativ.

Cu toții cunoaștem sau am auzit de unele persoane care, în ciuda faptului că întreaga comunitate din care fac parte e infectată cu Covid-19, ele nu au fost niciodată testate pozitiv pentru boală. Acum, oamenii de știință au găsit o explicație, care arată că unii oameni suferă de „infecție avortivă” în care virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în cel mai incipient stadiu, ceea ce înseamnă că testele PCR și anticorpii înregistrează un rezultat negativ.

Aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost urmăriți în timpul primului val al pandemiei din Londra, Anglia, par să se potrivească acestui scenariu.

Descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, au spus oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al lucrării, a declarat: „Toată lumea are dovezi anecdotice că oamenii sunt expuși, dar nu au cedat la infecție. Ceea ce nu știam este dacă acești indivizi chiar au reușit să evite complet virusul sau dacă au eliminat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină.”

Cel mai recent studiu a monitorizat intens lucrătorii din domeniul sănătății pentru semne de infecție și răspunsuri imune în timpul primului val al pandemiei. În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment. Cu toate acestea, probele de sânge prelevate de la acești oameni au arătat că au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Au avut, de asemenea, creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Celulele T de memorie, responsabile

Lucrarea sugerează că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de Covid-19.

Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Studiul se adaugă la spectrul cunoscut de posibilități după expunerea la Covid-19, de la scăparea completă a infecției până la boli severe.

Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, a declarat: „Acest studiu identifică [un nou] rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșează un răspuns cu anticorpi.”

Imunitate de durată mai lungă

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece brațul cu celule T al răspunsului imun tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor bazate pe spike este că se știe că această regiune a virusului suferă mutații.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar mașina de replicare internă pe care o țintește este foarte conservată între coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin care a vizat și această regiune ar proteja probabil împotriva noilor tulpini - și, eventual, chiar împotriva unor tulpini complet noi de agenți patogeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel