Canabisul este ilegal în România, dar...
Mulți dintre pacienții care au decedat din cauza COVID-19 aveau obezitate. Ruxandra Pleșea, medic specialist boli de nutriție și diabet, a a explicat cât de expuse sunt persoanele grase sau supraponderale la infecția cu SARS CoV-2.
„N-aș spune că persoanele cu probleme de greutate sau comorbidități sunt mai expuse în a contracte infecția, dar evoluția lor poate să fie cu complicații mai des decât în cazul persoanelor normale. Acest lucru este clar dovedit, că obezitatea se asociază mai des cu apariația pacienților la spital, la camera de gardă, apoi cu evoluții mai proaste în ATI și chiar cu decese în număr mai mare decât la populația cu normopondere”, a eplicat nutriționistul, la Antena3.
Mecanismul prin care se întâmplă asta este relativ simplu, spune Ruxandra Pleșea.
„Obezitatea este asociată cu o stare de imunitate mai proastă, sub optimală. Cu cât mai mult țesut gras avem infiltrat în organele care produc elemente ale sistemului imunitar, cu atât mai mult el se infiltrează în aceste organe, luând locul țesutului imunitar, astfel, eficacitatea este scăzută (...) Să ne închipuim cum ajungem la obsezitate. De regulă, printr-o dietă proastă, prin sedentarism. Persoana cu obezitate, frumoasă pe dinafară, dar găunoasă pe dinăuntru, când se întâlnește cu infecția este slab apărată (...) Obezitatea de multe ori se asociază și cu comorbidități: diabetul zaharat, hipertensune arterială, sindromul de apnee în somn, sindromul metabolic, toate acestea presupunând o stare de imunitate precară”, a detaliat Ruxandra Pleșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Canabisul este ilegal în România, dar...
Sănătatea inimii poate fi susținută...
Miastenia gravis este o boală...
Colposcopia este una din metodele de...
Ce trebuie să știi când pleci iarna...
Ceaiul are o multitudine de beneficii...
Scapă rapid de celulită și vei avea o...