COVID-19: De ce supraponderalii sunt mai expuși infecției cu coronavirus, explicații nutiționist
20 sep 2020, 07:23

Obezitate
Medicul nutriționist Ruxandra Pleșea explică de ce supraponderalii sunt mai expuși infecției cu coronavirus decât cei cu greutate normală. 

Mulți dintre pacienții care au decedat din cauza COVID-19 aveau obezitate. Ruxandra Pleșea, medic specialist boli de nutriție și diabet, a a explicat cât de expuse sunt persoanele grase sau supraponderale la infecția cu SARS CoV-2. 

„N-aș spune că persoanele cu probleme de greutate sau comorbidități sunt mai expuse în a contracte infecția, dar evoluția lor poate să fie cu complicații mai des decât în cazul persoanelor normale. Acest lucru este clar dovedit, că obezitatea se asociază mai des cu apariația pacienților la spital, la camera de gardă, apoi cu evoluții mai proaste în ATI și chiar cu decese în număr mai mare decât la populația cu normopondere”, a eplicat nutriționistul, la Antena3

Mecanismul prin care se întâmplă asta este relativ simplu, spune Ruxandra Pleșea. 

„Obezitatea este asociată cu o stare de imunitate mai proastă, sub optimală. Cu cât mai mult țesut gras avem infiltrat în organele care produc elemente ale sistemului imunitar, cu atât mai mult el se infiltrează în aceste organe, luând locul țesutului imunitar, astfel, eficacitatea este scăzută (...) Să ne închipuim cum ajungem la obsezitate. De regulă, printr-o dietă proastă, prin sedentarism. Persoana cu obezitate, frumoasă pe dinafară, dar găunoasă pe dinăuntru, când se întâlnește cu infecția este slab apărată (...) Obezitatea de multe ori se asociază și cu comorbidități: diabetul zaharat, hipertensune arterială, sindromul de apnee în somn, sindromul metabolic, toate acestea presupunând o stare de imunitate precară”, a detaliat Ruxandra Pleșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?