COVID-19: Combinaţia de o doză de vaccin AstraZeneca şi un ser ARN mesager (Pfizer sau Moderna) este eficientă. STUDIU

Vaccin COVID-19  FOTO: pixabay
O schemă de vaccinare combinată, bazată pe administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca urmată la rapel de o doză de vaccin de tip ARN mesager - fie cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, fie serul Moderna - oferă „o protecţie bună” împotriva noului coronavirus, a anunţat luni Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca.

Tot mai multe țări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autoritățile sanitare din această țară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariție a unor efecte secundare rare, dar grave.

Peste 144.000 de danezi, cei mai mulți angajați din domeniul medical și vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculați în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparație cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanții SSI.

Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 și iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecția oferită de schema de vaccinare combinată se aplică și în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această țară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privința numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazate pe o combinație de seruri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel