COVID-19: Câini antrenați să „miroasă” persoanele infectate cu coronavirus, pe Aeroportul din Helsinki

Kössi, câinele care identifică persoanele COVID-19 pozitive. Foto: Aeroportul Helsinki / Finavia.fi
Se spune că nu poți învăța un câine bătrân truciri noi, dar antrenorii din Finlanda susțin că o corcitură de ogar a reușit să învețe să detecteze un miros asociat cu COVID-19 în doar șapte minute. 

Aeroportul din Helsinki l-a „angajat” pe ogarul-corcitură Kössi și pe alți nouă câini „care adulmecă COVID-19” ca parte a unui program pilot lansat săptămâna aceasta menit să „accelereze procesul de identificare a celor infectați cu coronavirus”.

„Suntem pionierii acestei metode de detecție", a spus Ulla Lettijeff, directorul Aeroportului Helsinki, citat de ABC News. „Din câte știm, niciun alt aeroport nu a încercat să utilizeze detectarea COVID-19 folosind câini la o scară atât de mare”.

Câinii vor lucra în schimburi de câte 4 la aeroport, dar pasagerii care vor fi testați nu vor avea contact direct cu patrupedele.

Identifică persoanele infectate 

Li se va cere să-și șteargă pielea cu o bucată de hârtie specială pe care să o pună într-un container, care apoi este dat câinelui pentru a-l mirosi.

„Serviciul este destinat în principal pasagerilor care sosesc din afara țării”, a explicat Susanna Paavilainen, CEO WiseNose Ry, cercetătoare la Divizia DogRisk a Universității din Helsinki.

Reprezentanții Aeroportului au spus că, conform testelor preliminare efectuate de un grup de cercetare de la Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea din Helsinki, „câinii sunt capabili să miroasă virusul cu o precizie de aproape 100%”.

În SUA, teste similare sunt încă în desfășurare pentru a determina dacă patrupedele pot adulmeca cu adevărat coronavirusul. Școala de medicină veterinară a Universității din Pennsylvania (Penn Vet) a lansat în aprilie un studiu pilot cu un grup de câini, majoritate acâini lupi, pe care-i va expune la probe de salivă și urină ale pacienților COVID-19 pozitivi, într-un mediu controlat, în laborator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel