COVID-19 - BILANȚ 30 noiembrie 2021: 1.622 de cazuri și 130 de decese, în ultimele 24 de ore

COVID-19: Bilanțul ultimelor 24 de ore arată că au fost infectate 1.622 de persoane și 130 au murit în urma infecției cu noul coronavirus.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 30 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.622 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 147 decese dintre care 17  anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Deși numărul infectărilor este în scădere, o nouă variantă a virusului creează îngrijorare în toată lumea, mai ales după ce s-a descoperit că are atât de multe mutații care o fac mult mai contagioasă. Mai multe țări au oprit zborurile spre și dinspre Africa de Sud, acolo unde a fost identificată noua variantă, iar unele țări europene au intrat deja în lockdown. Alte state iau în calcul să instituie o săptămână de carantină după sărbători, pentru a limita răspândirea virusului. 

Deși este cert că noua variantă este mult mai contagioasă, deocamdată sunt incerte datele despre cât de grave sunt formele de infectare cu noua variantă. Deși unii susțin că s-ar putea să producă în general forme medii sau ușoare, nu sunt încă suficiente date pentru a conforma această teorie. Cert este că persoanele vaccinate pot fi infectate și pot transmite boala, însă nu există date certe despre protecția față de formele grave și deces asigurată de vaccin, în fața acestei noi variante.  

Nouă variantă, îngrijorătoare

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat ce date noi au apărut despre Omicron şi ce categorie de persoane ar putea fi protejate de formele severe date de această variantă.

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât după vaccin, cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri, Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Și cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre noua variantă a virusului. Potrivit lui, aceasta „ne va lovi ca un trăznet”.

Valul 5 ne va lovi ca un trăznet

„Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România cu un avantaj de 50% față de Alpha, va imaginați ce ravagii poate face Omicron și cu un avantaj de "doar" 100% față de Delta.
E de asemenea important de remarcat că aceste este un avantaj relativ nu absolut. Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai ușor populație care a trecut deja prin boală, într-o țară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populație similară cu România).

Deci încă nu știm dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populație mult mai îmbătrânita și mai vulnerabilă).

Există semne că Omicron se răspândește cu rapiditate în Europa și prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron.

În față unei tuplini atât de infecțioase masca FFP2 și chiar FFP3 devine un mijloc de protecție absolut esențial imediat cum ieșim din casă și chiar în spații libere în care ne aflăm în proximitatea unei alte persoane la mai puțin de 2 m. Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanță sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puțin de 1 minut.
Va imaginați cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiții în România, dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? "Specialiștii" Președintelui nici nu o să abie timp să îi scrie discursul "sunt îngrijorat" și va fi gata valul.

Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, așa cum știam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecție a populației. 
Dacă infecțiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăznet”, a scris el pe pagina sa de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel