Cercetătorii au realizat o...
Anul trecut, costurile medicale au continuat să crească într-un ritm de 3 ori mai mare față de rata inflației, până la o medie globală de 9.7%, arată studiul „2019 Medical Trends Around the World", realizat de Mercer Marsh Benefits (MMB).
O creștere similară este prognozată la nivel global pentru anul în curs și chiar mai mare pentru anul 2020. În vreme ce costurile planurilor de beneficii medicale acordate angajaților continuă să crească, angajatorii au posibilitatea să optimizeze costurile prin implementarea unor programe customizate și eficiente, proiectate cu sprijinul consultanților și să direcționeze programele de beneficii către accesul la asistență medicală orientată spre calitate.
Realizat pentru al 5-lea an consecutiv, studiul include răspunsurile din partea a 204 asigurători din 59 de țări. Analiza sintetizează evaluarea din partea asigurătorilor a modului în care starea de sănătate, furnizorii de servicii medicale și obiceiurile de consum influențează costurile. În același timp, studiul acoperă și detaliile cu privire la măsurile pe care asigurătorii le implementează.
La nivel global, riscurile care au cel mai mare impact în costurile medicale sunt reprezentate de: afecțiunile metabolice și cardiovasculare, cele legate de nutriție și cele emoționale. Din perspectivă regională, există o variație în ceea ce privește impactul riscurilor medicale în costuri:
America de Sud: afecțiuni legate de nutriție (85%)
Europa: afecțiuni legate de tulburări mentale/emoționale (61%)
Middle East and Africa: riscuri ocupaționale (59%), subnutriție (24%)
Asia: riscuri legate de mediu (52%)
Din perspectiva impactului produs de furnizori în creșterea costurilor medicale, 29% din creștere este determinată de costurile cu furnizorii din industria farmaceutică, 23% din creștere este determinată de noile proceduri pentru determinarea diagnosticelor, 18% de neoptimizare în prescrierea tratamentelor și 9% de prelungirea duratei de spitalizare.
Ca răspuns la creșterea costurilor medicale, s-a dublat numărul de asigurători care investesc în inițiative orientate către optimizarea accesului asiguraților la serviciile medicale potrivite. La nivel global, 29% dintre asigurători nominalizează această opțiune de investiții ca prioritate strategică.
În plus, 63% dintre asigurătorii care au răspuns în cadrul studiului afirmă că investesc în educarea consumatorilor, în instrumente și facilități care conduc la un comportament sănătos, orientat pe prevenție din partea asiguraților.
La nivel global, 78% dintre asigurători iau în considerare sau au implementat deja sisteme de consultații medicale on-line.
„Cu toate că la nivel global costurile serviciilor medicale continuă să crească, iar majoritatea asigurătorilor consideră că nivelul inflației medicale fie va stagna, fie va crește, piața din România anticipează o diminuare a nivelului inflației medicale de la 15% în 2018 la o valoare de 10% în acest an. Ca și trend de scadere, aceasta este cea mai optimistă estimare dintre țările europene și un semn cu privire la reașezarea pieței, în contextul în care anul trecut a fost marcat de o creștere fără precedent a costurilor cu serviciile medicale private din România, pe fondul modificărilor legislative care au avut loc", a explicat Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits România.
Conform informațiilor furnizate pentru Mercer Marsh Benefits de companiile de asigurări din România care au luat parte la studiu, în anul 2018, inflația medicală s-a menținut la 15%, de aproape 3 ori mai mult comparativ cu rata inflației generale, consemnată la nivel național.
În Europa, inflația medicală a crescut în anul 2018 cu 0.5 puncte procentuale până la o medie consemnată anul trecut de 8,1%. Din perspectiva creșterii costurilor cu serviciile medicale, România ocupă locul 4 dintre țările Europene, după Ucraina (+23,5%), Ungaria (19,2%) și Turcia (+15,5%).
Studiul MMB anticipează pentru România un nivel de 10% a inflației medicale în 2019, în scădere de la valoarea de 15% în 2018, țara noastră având are cea mai optimistă prognoză din Europa.
Studiul, integral, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...