Coronavirusul din China: cifre și măsuri luate pe glob. Ce se știe până acum

Controlul pasajerilor la Gara Hankou din Wuhan. Foto: www.news.cn
Un focar de coronavirus care a debutat în oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, a provocat până în prezent decesul a 41 de persoane şi a infectat peste 1.300 de oameni.

Coronavirus, China. Virusul a declanşat alarma la nivel internaţional deoarece este încă prea devreme pentru a se şti cât de periculos este şi cât de uşor se poate răspândi în rândul populaţiei umane. Şi, pentru că este o tulpină nouă, oamenii nu au dezvoltat încă imunitate la acest virus, potrivit Agerpres.

Iată ce se cunoaşte până în prezent:

- Până la data de 24 ianuarie au fost confirmate 1.287 de cazuri şi 41 de decese în China, conform Comisiei Naţionale de Sănătate.

- China va înăspri măsurile pentru limitarea răspândirii virusului, a relatat televiziunea de stat.

- Se crede că tulpina necunoscută anterior a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan.

- Thailanda a raportat cinci cazuri, Australia patru, Singapore, Franţa, Japonia şi Taiwan câte trei, Vietnam, Coreea de Sud şi Statele Unite câte două şi un caz a fost consemnat în Nepal.

- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.

- Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

- China a anunţat că virusul suferă mutaţii şi poate fi transmis prin contact uman.

- Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni preexistente.

- Trei echipe de oameni de ştiinţă au început să lucreze la dezvoltarea unor potenţiale vaccinuri, a anunţat Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii.

- Cercetătorii speră să testeze primele posibile vaccinuri peste circa trei luni.

- În Wuhan, centru urban cu 11 milioane de locuitori, au fost impuse măsuri stricte, transportul urban fiind suspendat, la fel şi cursele aeriene cu plecare din acest oraş.

- Autorităţile chineze au recomandat populaţiei să evite zonele aglomerate, iar transportul public a fost suspendat în peste zece oraşe din provincia centrală Hubei, unde se află Wuhan.

- Autorităţile de la Beijing au restricţionat accesul turistic în Oraşul Interzis şi în unele zone din Marele Zid Chinezesc şi au anulat adunările publice de amploare, inclusiv două târguri programate cu ocazia Anului Nou Chinezesc.

- Parcul de distracţii Disney din Shanghai va fi închis începând de sâmbătă.

- Hong Kong a declarat stare de urgenţă şi a dispus extinderea vacanţei şcolară până la data de 17 februarie. Oraşul a anulat de asemenea toate sărbătorile oficiale de Anul Nou chinezesc şi vizitele oficiale în China continentală.

- Oraşul Haikou din China, capitala provinciei insulare sudice Hainan, a introdus o perioadă de observaţii medicale centralizate timp de 14 zile pentru turiştii din Hubei. Oraşul Sanya din provincie, o populară destinaţie de vacanţă, a restricţionat accesul în toate zonele turistice.

- Aeroporturile din întreaga lume au intensificat măsurile de screening.

- Unii experţi consideră că acest virus nu este la fel de periculos ca focarele de Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), din 2002-2003 - care a ucis aproape 800 de persoane - şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a provocat decesul a peste 700 de persoane din 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel