Zgomotul alimentar, o preocupare...
Coronavirus, China, scanner termic. Aeroportul Internaţional din Sibiu (AIS) nu are un scanner de măsurare a temperaturii pasagerilor şi nici nu ştie dacă va cumpăra un astfel de dispozitiv, deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a recomandat să se facă achiziţia, ca măsură de prevenţie a apariţiei noului tip de coronavirus din China, a precizat luni, pentru Agerpres, directorul AIS, Marius Gîrdea. "Este o recomandare pe care au făcut-o cei de la DSP. Am primit joi recomandarea asta, dar vreau să văd cât este de eficientă. (...) Momentan este la nivel de recomandare, nu este o cerinţă", a declarat Marius Gîrdea.
Directorul AIS a afirmat că, deocamdată, nimeni nu i-a spus ce tip de scanner termic ar fi mai eficient. "Nimeni nu a spus exact care termo scanner este eficient. (...) Momentan este greu de stabilit ce o să aplicăm", a spus Gîrdea. Potrivit acestuia, AIS nu are zboruri directe cu China. La Sibiu ar putea ajunge pasageri din China dacă aceştia ar sosi în Europa, pe aeroporturile din Viena (Austria) sau Munchen (Germania), de unde există curse directe la Sibiu.
"Noi nu avem zboruri cu China, neavând zboruri cu China, riscul ca să îţi apară un caz este destul de scăzut. (...) Aplici măsuri acolo unde există riscuri, asta cu detecţia e ultima. (...) Singurul lucru pe care l-am primit până acum au fost nişte indicaţii pentru pasageri, dacă în 14 zile prezinţi simptome, ce trebuie să faci. (...) Am un asistent medical, 24 din 24 de ore. Toţi oamenii care ajung la noi, ei trec prin Europa, trec prin Munchen sau prin Viena", a explicat Gîrdea. Întrebat dacă se bazează că pasagerii din China sunt verificaţi dacă sunt cumva bolnavi pe aeroporturile din Viena şi Munchen, acesta a răspuns: "Da. Dar nu mă bazez doar pe asta. Odată intrat în Europa, venind din zona de focar, măsura se aplică la punctul de intrare în Europa".
Spre exemplu, în aeroportul din Munchen intră zilnic în jur de 200.000 de pasageri. Momentan, pasagerii care ajung cu avionul la Sibiu sunt informaţi în aeronave până la aterizare cu privire la faptul că, dacă cumva sunt bolnavi, trebuie să se prezinte la medic. La aterizare, un pasager bolnav este evaluat de un asistent medical, iar dacă acesta consideră că este o urgenţă, îl trimite pe pasager la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Dacă ar fi cazul unei infecţii respiratorii, atunci un pasager din aeroport ar ajunge la singura secţie de Infecţioase din municipiul Sibiu, cea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
La intrarea în Aeroportul Internaţional din Sibiu au fost afişate informaţii prin care se recomandă să se evite călătoriile din sau spre Wuhan (China), de unde a pornit coronavirusul.
Directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, a confirmat, pentru AGERPRES, că a făcut recomandări de prevenţie celor de la aeroport şi a spus că o echipă va verifica, marţi, dacă s-au luat măsurile la AIS. Budescu a menţionat că ar fi indicat un scanner termic performant, nu unul care să se manevreze manual ca un termometru cu care să se atingă fruntea pasagerilor.
"Scannerele sunt de două feluri: sunt cele care se apropie de frunte şi cele de la distanţă. Cele pe care le apropie de frunte, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să le folosească, pentru că, fără să vrei, atingi fruntea fiecăruia şi practic ce faci, iei un virus şi îl multiplici? Cel de la distanţă este mai greu. Nu ştiu dacă se impune în Aeroportul din Sibiu, dar în mod normal ar trebui să existe", a declarat Gabriel Budescu. El a afirmat că Sibiul prezintă un risc mic de apariţie a unui caz de coronavirus din China, neavând zboruri directe cu Asia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...