Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero

Pacient bolnav de coronavirus în spital FOTO: Agenția Xinhua
Primul pacient cu coronavirus ar fi fost un bărbat în vârstă, țintuit la pat, care nu a fost în piața din Wuhan, susține un studiu publicat în The Lancet.

Coronavirus, pacientul zero. O cercetare științifică realizată de specialiști chinezi susține că primul bolnav de coronavirus nu ar fi avut nicio legătură cu piața de fructe de mare din Wuhan, China, și că ar fi fost un vârstnic țintuit la pat, suferind de accident vascular cerebral și demență.

Jurnaliștii de la BBC susțineau înainte de apariția studiului că virusul acestei pneumonii virale din China nu ar fi provenit din respectiva piață din Wuhan. Într-un material, aceștia susțin că pe unele conturi de socializare s-a vehiculat ideea că acest coronavirus ar fi fost originar dintr-un laborator de virus, deși Institutul de Virologie din Wuhan a declarat că afirmațiile relevante sunt false și zvonuri. Zvonurile s-au răspândit în weekend. Însă, specialiștii chinezi susțin în continuare că focarul mortal de coronavirus a pornit din Piața din Wuhan, iar virusul s-a transmis la om de la animal.

BBC citează Comisia municipală de sănătate din Wuhan, potrivit căreia primul pacient cu coronavirus a apărut pe 8 decembrie. Un medic chinez le-a declarat celor de la BBC că acest prim bolnav de coronavirus s-ar fi infectat la 1 decembrie - cu o săptămână mai devreme decât ce susțineau oficialii chinezi în declarațiile publice - și nu a fost în Piața Wuhan.

Cercetarea din The Lancet

Profesorul Wu Wenjuan, director la unitățile de Terapie Intensivă a Spitalului Jinyintan din Wuhan, a declarat, conform BBC, că pensionarul a fost nevoit să rămână acasă din cauza stării sale de sănătate și nu are nicio legătură cu piața din Wuhan.

Acesta împreună cu un grup de experți au publicat, luna trecută, un studiu științific în revista The Lancet, în care tratau cazul primului bolnav de coronavirus, ”dezvăluind informații critice care nu au fost date publicității de guvernul chinez”, susține postul TV britanic.

”Data debutului coronavirusului la primul pacient identificat a fost 1 decembrie 2019. Niciunul dintre membrii familiei sale nu a prezentat febră sau simptome respiratorii”, se arată în raport Comisiei chineze. Autorii studiului au analizat primii 41 de pacienți cu coronavirus care s-au îmbolnăvit între 1 decembrie și 2 ianuarie și au descoperit că 14 din cei 41 de pacienți nu aveau nicio legătură cu piața Wuhan.

”Data debutului simptomului primului pacient identificat a fost 1 decembrie 2019. Niciunul dintre membrii familiei sale nu a prezentat febră sau simptome respiratorii. Nu a fost găsită nicio legătură epidemiologică între primul pacient și cazurile ulterioare. Primul caz fatal, care a avut o expunere continuă pe piață, a fost internat la spital din cauza unui istoric de 7 zile de febră, tuse și dispnee. La 5 zile de la debutul bolii, soția sa, o femeie în vârstă de 53 de ani, care nu avea un istoric cunoscut de expunere pe piață, s-a prezentat și cu pneumonie și a fost internată în spital”, se precizează în studiu.

Idei punctuale din cercetare:

* până la 2 ianuarie 2020, 41 de pacienți internați au fost identificați ca infectați cu nCoV 2019; 20 (49%) dintre pacienții infectați în 2019 au avut vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani, iar 14 (34%) au fost în vârstă de 50-64 de ani.

* vârsta medie a pacienților a fost de 49 de ani. În cohorta din studiu, din primii 41 de pacienți începând cu 2 ianuarie, nu au fost infectați copii sau adolescenți.

* dintre cei 41 de pacienți, 13 (32%) au fost duși la Urgențe deoarece au necesitat canule nazale cu flux ridicat sau măsuri de susținere a oxigenului la nivel superior pentru a corecta hipoxiaemia.

* majoritatea pacienților infectați au fost bărbați (30 [73%]); mai puțin de jumătate au avut boli subiacente (13 [32%]), inclusiv diabet (opt [20%]), hipertensiune (șase [15%]) și boli cardiovasculare (șase [15%]).

* 27 (66%) pacienți au avut o expunere directă la piața de fructe de mare din Huanan.

* cele mai frecvente simptome la debutul bolii au fost febra (40 [98%] din 41 de pacienți), tuse (31 [76%]) și mialgie sau oboseală (18 [44%]); simptome mai puțin frecvente au fost producția de spută (11 [28%] din 39), cefalee (trei [8%] din 38), hemoptiză (două [5%] din 39) și diaree (unu [3%] din 38; 1). Mai mult de jumătate dintre pacienți (22 [55%] din 40) au prezentat dispnee.

* toți pacienții aveau pneumonie.

Studiul din The Lancet poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel