Coronavirus, China: 9 morți și 440 de persoane infectate. Măsuri de protecție

Controlul pasajerilor la Gara Hankou din Wuhan. Foto: www.news.cn
Numărul victimelor făcute de noul coronavirus în China a crescut. Autoritățile au anunțat 9 morți și 440 de persoane infectate. Virusul ar putea „suferi mutații" și s-ar putea răspândi mai ușor!

De la o zi la alta numărul persoanelor decedate din cauza noului coronavirus crește. Cele 9 decee au fost înregistrate toate în Wuhan (centru), orașul considerat centrul epidemiei. Vice-ministrul chinez al Comisiei Naționale de Sănătate, Li Bin, a declarat la o conferință de presă că virusul a fost diagnosticat la 440 de pacienți și că sunt 9 decese, în creștere de la un număr raportat cu o zi înainte când erau doar 300 de cazuri și 6 decese.

Se răspândește foarte ușor

De asemenea, oficialul a avertizat că virusul, care se transmite prin căile respiratorii, „ar putea suferi mutații și s-ar putea răspândi mai ușor".
Conform AFP, circa jumătate din provinciile chineze ar fi deja afectate de această epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai și Beijing. Un caz a fost detectat și la Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc, unde angajații cazinourilor vor trebui să poarte măști de acum înainte.

Autoritățile din regiunile afectate se tem că virusul se va răspândi și mai mult și mai repede din cauza vacanței de Anul Nou chinezesc, care începe vineri și care se va termina peste două săptămâni, timp în care în China sunt înregistrate anual sute de milioane de călătorii cu autobuzul, trenul și avionul în toată țara, dar și în afara ei.

Li Bin a anunțat că după ce a discutat cu președintele chinez Xi Jinping, se iau măsuri preventive precum ventilarea și dezinfectarea aeroporturilor, a gărilor și a centrelor comerciale. De asemenea, în zonele extrem de aglomerate ar putea fi instalați senzori de temperatură corporală.

În timp ce cazuri de infectare cu acest nou coronavirus au fost confirmate în alte zone din Asia și Statele Unite (un caz a fost confirmat ieri în statul Washington), un comitet ad-hoc al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întrunește miercuri pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgență de sănătate publică de amploare internațională", notează AFP.

OMS a folosit până acum acest termen doar pentru cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns internațional viguros, cum ar fi gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 și febra hemoragică Ebola, care a făcut ravagii într-o parte din Africa de Vest din 2014 în 2016 și în RDC din 2018.

Virusul a fost depistat în decembrie în Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori, și se presupune că infecția ar fi pornit dintr-o piață angro de fructe de mare și de pește. Pe moment nu se cunoaște originea exactă sau perioada de incubație a virusului. Vânzări ilegale de animale sălbatice au loc în această piață, a declarat reporterilor directorul Centrului Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, fără a putea spune însă dacă vânatul a fost sau nu cauza epidemiei. Primarul orașului a sugerat evitarea călătoriilor în Wuhan, iar locuitorilor le-a recomandat să nu părăsească metropola.

Alte țări asiatice precum Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan au raportat cazuri de infectare cu noul coronavirus, toate însă fiind „importate" din regiunea Wuhan din China. Mai multe țări cu legături aeriene directe sau indirecte cu Wuhan și-au intensificat controalele, bazându-se pe experiența pe care o au cu epidemia de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2002-2003, cu un virus din aceeași familie.

Chiar și Coreea de Nord, un aliat apropiat al Beijingului, se pregătește să își închidă granițele pentru toți turiștii pentru a se proteja, potrivit unei agenții de turism.

Se transmite de la om la om

Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie ce cuprinde un număr mare de virusuri. Ele pot să provoace boli benigne la om (precum răcelile), dar și afecțiuni mai grave, chiar letale.

Zhong Nanshan, un cercetător chinez din cadrul Comisiei Națională pentru Sănătate, a declarat luni seară că transmiterea prin contagiere între persoane "a fost dovedită", fiind pentru pentru prima dată când o astfel de afirmație a fost făcută public, notează Agerpres.

Din 8.096 de cazuri, virusul SARS a făcut 774 de morți pe plan mondial, din care 349 în China continentală și 299 în Hong Kong, potrivit OMS. În perioada respectivă, organizația mondială a criticat vehement autoritățile de la Beijing pentru că au întârziat să decreteze starea de alertă și că au încercat să ascundă amploarea epidemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel