CORONAVIRUS: Ce trebuie să ne îngrijoreze din raportările oficiale. Specialist ATI, dezvăluiri

Foto: MAPN
E a doua săptămână când numărul de cazuri de infecție cu coronavirus crește în România, astăzi fiind doborât un nou record în materie de cazuri noi. Dar ce trebuie să ne îngrijoreze cu adevărat e o altă cifră, cea a internărilor în secțiile ATI, spune un mare specialist. 

Creșterea numărului de persoane internate la ATI din cauza infecției cu coronavirus e problema cea mai gravă. „Este îngrijorătoare această evoluție și știm că principala teama este blocarea capacității de răspuns a secțiilor ATI pentru că asta poate duce la dramele maximale. Numărul persoanelor din Terapie Intensivă a crescut, ne îngrijorează acest lucru, dar trebuie să spun unele lucruri ciudate, dar interesante”, a arătat a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății de Anestezie-Terapie Intensivă, la Antena 3.  

El spune că în ciuda acestor recorduri negative, România are o șansă. 

„Statistica din România arată clar că procentul de pacienți critici admiși în secțiile de ATI este mult mai mic decât media europeană și aceasta este șansa noastră. Noi avem astăzi peste 13.000 de cazuri active, ori în ATI avem în jur de 300 de cazuri. Media europeană este de 10%, cu variații între 6-14%. La noi, valoarea este de 3%. Această caracteristică a făcut să nu trecem prin situațiile dramatice ale altor țări care au o capacitate mai mare a secțiilor ATI decât România”, a continuat prof. dr. Dorel Săndesc.

El susține că și raportul dintre numărul de decese și numărul total de cazuri este unul foarte bun, comparativ cu situația din alte state, România având un raport de 5%, în vreme ce media la nivelul Europei se situează la 10%.

De asemenea, specialistul crede că numărul redus de decese în rândul bolnavilor infectați este datorat în special faptului că media de vârstă a pacienților români cu COVID-19 este, de asemenea, mai mică decât media europeană: „Este undeva la 40 și ceva de ani. Ori știm foarte bine că cazurile critice sunt specifice vârstelor înaintate”, a mai spus prof. dr. Dorel Săndesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel