Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ

Cori gramescu - Foto: Freepick @cookie_studio
Cori Grămescu a explicat care e diferența între managementul greutății și slăbire.

Diferența între managementul greutății și slăbire și lucrurile esențiale pe care trebuie să le știm despre cele două este explicată de nutriționistul și antrenorul de fitness Cori Grămescu. Nutriționistul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește curele de slăbire. Pe termen lung pot afecta sănătatea, mai ales atunci când unicul scop este acela de a slăbi cât mai mult într-un timp cât mai scurt.

”Vă las scrise aici câteva rânduri despre diferenţa dintre slăbire şi managementul greutăţii, mai ales atunci când avem multe kilograme de slăbit, să zicem peste 15-20 de kilograme. În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esenţă mănânci mai puţin şi te mişti mai mult şi pe termen scurt vei slăbi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slăbi mai mult.

Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni şi un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult ţin dieta câteva săptămâni.

Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îţi strică fundamental relaţia cu mâncarea - începi să priveşti lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecinţele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme şi construieşti în mintea ta un sentiment permanent de urgenţă ("Vreau să slăbesc repede") şi nemulţumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva")”, arată Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Analgezicele, mai puțin eficiente la femei. Cine este responsabil cu rezistența la durere

Înfometare vs mâncat compulsiv

Nutriționistul Cori Grămescu mai arată că și partea emoțională joacă un rol decisiv în aceste diete. În plus, problemele legate de greutate se pot accentua.

”Mai mult decât atât, etapele de înfometare sunt inevitabil întrerupte de episoade tot mai violente de mâncat excesiv, adeseori cuplate cu mâncatul pe fond emoţional şi asta agravează imaginea de sine în sens negativ, creionând totodată sentimentul constant de dezamăgire faţă de incapacitatea de a atinge propriile obiective şi dorinţe.

Un astfel de comportament este nu doar destabilizant pentru starea emoţională, ci şi pentru sănătate - el corelează foarte puternic cu sedentarism, creştere accelerată în greutate, tulburări cardio-metabolice şi probleme de digestie.

Cei mai mulţi oameni care sunt supraponderali la un moment dat ajung obezi printr-un astfel de mecanism autodistructiv, întreţinut de impulsivitate şi nevrotism ca şi trăsături de personalitate ce predispun la astfel de comportamente.

Nu veţi putea ieşi din acest cerc vicios aplicând tot aceleaşi mecanisme prin care aţi ajuns acolo.

Ceea ce funcţionează este o recalibrare sistemica a relaţiei cu propriul corp, iar asta este rolul protocoalelor de management al greutăţii.

Este o abordare integrativă, blândă şi personalizata prin care clienţii sunt echipaţi cu informaţii științifice care să îi ajute să ia decizii corecte, sunt sprijiniţi să înceapă să conştientizeze mecanismele prin care ajung să tot apeleze la mâncare pentru confort emoţional sau social şi sunt motivaţi să adere la comunităţi şi programe care sunt aliniate cu obiectivele lor pe termen lung”, mai explică Cori Grămescu.

Vezi și: Diabeticii, FĂRĂ medicamente din cauza influencerilor disperați să slăbescă. Gafa făcută pe TikTok: Farmaciștii fac tot ce pot

Curele de slăbire, din cele mai vechi timpuri

Cura de slăbire este una dintre cele mai des întâlnite formulări în căutările de pe Google, ba chiar și mai vechi decât cei puțin peste 20 de ani de existență a internetului. 

Semn că lumea, încă din timpuri străvechi s-a preocupat de acest aspect, fie că e vorba de cură pentru a încăpea în rochia de mireasă, ori de a se simți bine în pielea sa.

Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a postat pe contul său de socializare o scurtă ”istorie a slăbitului... fără rezultat”.

”Orice început de an presupune și o cură de slăbire pentru că, nu-i așa, niciodată nu suntem suficient de slabi... sau de bogați. Regimul de slăbit nu este o invenție nouă, oamenii s-au luptat dintotdeauna cu kilogramele în plus, iar o metodă ușoară și eficientă de “a topi” grăsimea, n-a fost descoperită. Încă.

La o scurtă trecere în revistă a strategiilor legate de slăbit, constatăm cu tristețe că foamea și implicit mâncatul puțin, sunt sfinte. Dilema este cum reușești să rabzi de foame?! Din antichitate până în zilele noastre soluțiile au fost cât se poate de radicale și drastice: foame, frig, nesomn, mișcare, purgative, laxative și, din sec XX, amfetamine”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel