„Copilul meu are autism?” Zece semne la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni

Bebeluș
Deși adesea nu este diagnosticat până la vârsta de trei ani, unii copii încep să prezinte semne de autism - mai corect spus de întârziere a dezvoltării datorate afecțiunilor de spectru autist - înainte de a împlini un an. 

AUTISM: Deși nu toți sugarii și copiii mici cu întârzieri vor dezvolta tulburări ale spectrului autist (TSA), experții indică detectarea timpurie a acestor semne drept cheie pentru valorificarea diagnosticului și intervenției timpurii, despre care se crede că îmbunătățește rezultatele dezvoltării.

Potrivit doctorului Rebecca Landa, director al Centrului pentru Autism și Tulburări Afiliate de la Institutul Kennedy Krieger din Baltimore, Maryland, SUA (link direct sursa informațiilor) părinții trebuie să fie capabili să identifice semnele de avertizare ale TSA și alte întârzieri în comunicare.

„Vrem să încurajăm părinții să devină buni observatori ai dezvoltării copiilor lor, astfel încât să poată vedea primii indicatori ai întârzierilor în comunicare, abilități sociale și motrice ale bebelușului”, spune dr. Landa, care avertizează, de asemenea, că unii copii care dezvoltă TSA nu au niciun semn sau simptom decât după a doua onomastică sau că regresează după ce inițial păreau să se dezvolte normal.

Semne important de observat

Dr. Landa recomandă părinților să se joace cu bebelușul lor (cu vârsta între 6 și 12 luni), și să caute următoarele semne care au fost legate de diagnosticarea ulterioară a TSA sau a altor tulburări de comunicare:

1. Zâmbește rar când este abordat;

2. Încearcă rar să imite sunetele și mișcările pe care le fac alții, cum ar fi zâmbetul și râsul, în timpul unor schimburi sociale simple 

3. Gângurit întârziat sau rar 

4. Nu răspunde la numele său cu o consistență crescândă de la 6 la 12 luni 

5. Nu face gesturi pentru a comunica până la 10 luni 

6. Contact slab cu ochii 

7. Vă solicită atenția rar 

8. Înțepenește în mod repetat brațele, mâinile, picioarele sau afișează mișcări neobișnuite ale corpului, cum ar fi rotirea mâinilor pe încheieturi, mai puțin frecvente posturi sau alte comportamente repetitive 

9. Nu se apropie de ei când părinții încearcă să-l ridice 

10. Întârzieri în dezvoltarea motorie, inclusiv întârzierea rostogolirii, împingerea în sus și mersul de-a bușilea

„Dacă părinții suspectează că ceva nu este în regulă cu dezvoltarea copilului lor sau că copilul își pierde abilitățile, ar trebui să discute cu medicul pediatru sau cu un alt expert în dezvoltare”, spune dr. Landa. 

„Nu adoptați o perspectivă de tipul „așteptăm și vedem noi ce se întâplă”. Vrem să identificăm întârzierile la începutul dezvoltării, astfel încât intervenția să poată începe atunci când creierul copiilor este mai maleabil și își dezvoltă în continuare circuitele”, a mai arătat aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel