Copiii născuți de femei cu diabet, risc mai mare de boli cardiovasculare înainte de 40 de ani

Papuși
Copiii ai căror mame au fost diagnosticate cu diabet prezintă un risc de aproape trei ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare până la împlinirea vârstei de 40 de ani în comparație cu cei ale căror mame nu au suferit de această afecțiune

Copiii ai căror mame au fost diagnosticate cu diabet înainte sau în timpul sarcinii prezentau un risc mai mare cu până la 91 de procente de a dezvolta anumite probleme de sănătate, precum formarea unor cheaguri în vasele de sânge, până la 40 de ani. Totodată, urmaşii femeilor care au prezentat complicații diabetice aveau un risc general mai mare cu 60 de procente, a constatat un grup de cercetători din Danemarca.

Cercetătorii susțin că procedurile de depistare şi tratamentele aplicate femeilor care speră să devină mame ar putea contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare la următoarea generație.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiință au analizat date înregistrate la nivel național a circa 2,4 milioane de copii care s-au născut fără afecțiuni cardiace congenitale în Danemarca, între anii 1977 şi 2016. Ei au identificat femeile care au dezvoltat diabet înainte de sarcină, în timpul acesteia şi pe cele afectate de complicații diabetice, notează Press Association și Agerpres.

Riscuri similare pentru diabet tip 1 și tip 2

Dintre 2.432.000 de copii născuți fără afecțiuni cardiace congenitale, 54.864 (2,3%) au fost expuşi la diabet matern. Persoanele născute de femei cu diabet au prezentat o creştere totală cu 29 de procente a riscului de boli cardiovasculare cu debut precoce în comparație cu cele ale căror mare nu au fost afectate de diabet.

Cele mai semnificative asocieri au fost identificate în cazul descendenților femeilor care au avut complicații diabetice sau cu diabet şi antecedente de boli cardiovasculare.

A fost, de asemenea, identificat un risc mai mare de anumite tipuri de boli cardiovasculare în cazul copiilor născuți de femei cu diabet - un risc cu 91% mai mare de embolie pulmonară, un risc cu 82% mai mare de tromboză venoasă profundă şi un risc cu 78% mai mare de hipertensiune arterială în primele patru decenii de viață.

Riscurile au fost similare în cazul diabetului de tip 1 şi a diabetului de tip 2.

Autorii studiului publicat în jurnalul ştiințific BMJ au declarat că aceste rezultate ''subliniază importanța strategiilor eficiente de depistare şi prevenire a diabetului la femeile aflate la vârste fertile''.

„Trebuie monitorizate riscurile de boli cardiovasculare ale urmaşilor mamelor cu diabet şi investigate posibile intervenții pe parcursul vieții care ar putea reduce apariția bolilor cardiovasculare", au concluzionat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel