Controlul glicemiei, factor cheie pentru reducerea riscului de cancer în obezitate și diabet de tip 2

Gras si sanatos. Foto: Pixabay
Un control bun al glicemiei este important pentru reducerea riscului de cancer în obezitate și diabet de tip 2. Pierderea mare și durabilă în greutate, ca atare, pare să ofere protecție împotriva cancerului, dar cu un control bun al nivelului glucozei în sânge și numărul de cazuri de cancer scade radical, arată un studiu al Universității din Göteborg.

Că obezitatea este un factor de risc atât pentru diabetul de tip 2, cât și pentru mai multe tipuri de cancer este un fapt cunoscut. În mod similar, pierderea intenționată în greutate prin, de exemplu, intervenția chirurgicală bariatrică, duce adesea la ameliorarea diabetului zaharat și mulți pacienți obțin un control normal al glicemiei.

La pacienții cu obezitate, riscul de cancer, de asemenea, pot fi reduse după o pierdere în greutate majoră și de lungă durată. Cu toate acestea, până acum au fost făcute relativ puține studii privind asocierea dintre pierderea în greutate, riscul de cancer și controlul glicemiei la pacienții atât cu obezitate, cât și cu diabet de tip 2.

Studiul de față, publicat în revista Diabetes Care (link direct studiu), a folosit date din studiul de intervenție „SOS” (Subiecții Obezi Suedezi), care este condus și coordonat de Universitatea din Göteborg, precum și date din alte surse, cum ar fi Registrul Suedez de Cancer. 

Risc de cancer cu 60% mai mic

Cercetătorii au studiat un grup de 393 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și i-au comparat cu un grup de control de 308 persoane cu aceleași caracteristici clinice, adică toți aveau obezitate severă și diabet de tip 2, dar nu au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. În alte privințe, cum ar fi în ceea ce privește compoziția de gen, glicemia și fumatul, cele două grupuri au fost comparabile.

În grupul cu operație bariatrică, 68 de persoane (aproximativ 17%) au dezvoltat cancer în paralel cu o pierdere semnificativă în greutate. Cazurile de cancer emergente corespunzătoare din grupul de control s-au ridicat la 74 (24%), în timp ce acești indivizi și-au păstrat starea de obezitate severă. Perioada mediană de urmărire a fost de 21 de ani. În general, riscul de a face cancer a fost cu 37% mai mic în grupul care a suferit o intervenție chirurgicală pentru obezitate.

Cu toate acestea, cea mai mare diferență a fost observată atunci când riscul de cancer a fost analizat la pacienții care au atins controlul normal al glicemiei și nu au avut nicio recidivă a diabetului pe o perioadă de zece ani. Dintre acești pacienți, incidența cancerului a fost de doar 12 din 102 (12%), față de 75 din 335 (22%) în grupul al cărui diabet a recidivat în aceeași perioadă. Astfel, rezultatele arată o reducere cu 60% a riscului de cancer la grupul în care și-a controlat glicemia și a menținut-o la un nivel timp de 10 ani.

Ghid pentru prevenirea cancerului

„Ceea ce vedem este că, printre pacienții cu diabet zaharat de tip 2, multe cazuri de cancer pot fi prevenite. Aceste rezultate sunt o contribuție importantă care ne îmbunătățește înțelegerea conexiunii dintre controlul glicemiei și prevenirea cancerului”, spune Kajsa Sjöholm, profesor asociat de medicină moleculară de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg și autor principal al studiului.

 „Epidemia globală atât a obezității, cât și a diabetului duce la un risc crescut de cancer, precum și la un risc crescut de deces prematur. S-a estimat că, în următorii 10 până la 15 ani, obezitatea poate provoca mai multe cazuri de cancer decât fumatul în mai multe țări. Aceasta este o ilustrare clară a cât de gravă este afecțiunea", a explicat Magdalena Taube, profesor asociat de Medicină Moleculară la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, și ea autor principal al studiului.

„Este nevoie de strategii noi pentru a preveni această evoluție, iar rezultatele noastre pot oferi îndrumări vitale pentru prevenirea cancerului la pacienții cu obezitate și diabet de tip 2”, a conchis Taube.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel