Consumul moderat de alcool, niciun beneficiu. Risc crescut de moarte prematură

consumul moderat de alcool - FOTO: Freepik@andreycherkasov
Consumul moderat de alcool nu aduce niciun beneficiu sănătății, ba din contră.

Consumul moderat de alcool nu vine cu beneficii pentru sănătate. O nouă analiză contestă ideea că un nivel scăzut de consum de alcool ar putea fi mai bun pentru sănătate decât să nu bei deloc.

Cercetarea i-a făcut pe experți să se gândească prin prisma reducerii riscurilor. Femeile care au băut chiar și cantități relativ moderate au prezentat, de asemenea, un risc crescut de a muri prematur.

O nouă analiză, publicată de Journal of the American Medical Association (JAMA), a constatat că consumul unor cantități mici de alcool nu are beneficii pentru sănătate. Lucrarea lor, care a inclus date din 107 studii și peste 4,8 milioane de participanți, a luat în considerare mortalitatea din toate cauzele, o măsurătoare generală, mai degrabă decât decesele cauzate de un anumit tip de afecțiune.

Dr. Paul Linde (MD), director medical al secției de psihiatrie și îngrijire colaborativă din cadrul RIA Health, spune că astfel de cercetări îi ajută pe cei care lucrează în domeniul dependențelor să poarte conversații valoroase despre consumul de alcool și să risipească ideea că un consum redus de alcool este mai bun decât să nu bei deloc.

“Simt că acest tip de cercetare îl pune pe un clinician într-o poziție ideală pentru a sfătui pacienții cu privire la consumul de alcool. Apoi, poate, poate, să aibă o conversație despre care sunt modalitățile de a reduce consumul de alcool, dacă acesta este un lucru de care este interesat pacientul”, a spus Linde.

Vezi și: Analize de sânge, amprente și ADN: ce trebuie să știi despre fiecare. Ce se folosește pentru testul de paternitate. Curcă: Este cea mai importantă

De ce consumul moderat de alcool a fost legat de un stil de viață sănătos

În trecut, multe studii au ținut prima pagină a ziarelor după ce au constatat că persoanele care au consumat o cantitate moderată de alcool au avut adesea rezultate mai sănătoase decât persoanele care s-au abținut complet de la alcool.

Consumul moderat de alcool este adesea definit ca fiind până la un pahar pe zi pentru femei sau două sau mai puține pahare pentru un bărbat.

Aceste cercetări din trecut includ un studiu care a constatat că persoanele care au fost băutori moderați au avut un declin cognitiv mai lent. Un alt studiu a constatat că băutorii moderați au avut un risc mai mic de evenimente cardiace, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele care nu au băut niciodată sau care au băut foarte mult.

Ca urmare a acestor cercetări, consumul ocazional de alcool a fost adesea considerat compatibil cu un stil de viață sănătos, notează Healthline.

Vezi și: Expunerea la ecrane, "prăpastia" dintre generații. Leca: Voi aveți senzația că voi ați fost dificili, uitați-vă la copiii voștri și înțelegeți cum funcționează ei

Alcoolul nu mai poate fi considerat ca fiind o alegere sănătoasă

Acum, această nouă meta-analiză a pus la îndoială percepția publicului cu privire la consumul redus de alcool ca fiind o alegere sănătoasă.

Studiul a constatat că consumul unor cantități relativ mici de alcool nu echivalează cu un risc de mortalitate mai mic decât în cazul persoanelor care s-au abținut de la alcool.

Dr. Eric Collins (MD), medic-șef al organizației Recovery Education, axată pe abuzul de substanțe, a declarat că cercetările anterioare privind consumul de alcool, care au constatat că acesta ar putea avea beneficii generale pentru sănătate, au provenit dintr-o analiză defectuoasă a datelor.

În opinia sa, ideea că alcoolul ar fi o alegere sănătoasă a apărut deoarece, în studiile anterioare, definiția abstinenților totali folosită în studii a inclus probabil persoane care resimțeau deja efectele unui consum ridicat de alcool.

Vezi și: Ziua Mondială a Sănătății, sănătate pentru toți. Rafila: Avem nevoie de un personal medical suficient, investiții, de încrederea populației

“Cea mai mare întrebare a fost dacă așa-numiții abstinenți pe viață erau de fapt persoane care au fost anterior consumatori de alcool și, poate, înainte de a fi băut foarte mult, care au suferit deja riscuri semnificative pentru sănătate ca urmare a consumului anterior de alcool”, a precizat Collins.

Echipa de cercetători a subliniat că studiile viitoare ar trebui să analizeze cât de mult alcool au consumat oamenii de-a lungul vieții lor pentru a avea o idee mai clară despre riscuri și beneficii.

Cercetătorii au confirmat, de asemenea, că femeile prezintă un risc mai mare de mortalitate legat de consumul de alcool decât bărbații.

Vezi și: Tiroida, dereglarea și apariția nodulilor. Când oboseala trebuie să ne trimită la medic. Boanță: Mulți dintre noi nici nu știm că îi avem

Factori agravanți

Una dintre limitările analizei, potrivit autorilor acesteia, este că datele autodeclarate - în care un participant declară singur cantitatea de alcool pe care a consumat-o la un moment dat - tind să fie mai mici decât realitatea și că majoritatea studiilor captează aceste date doar la intervale limitate. Linde spune că acesta este un lucru pe care îl vede adesea în practica sa.

Pentru Collins, principala valoare a studiului este că îi ajută în ceea ce privește propria responsabilitate.

Acum, această nouă meta-analiză a pus la îndoială percepția publicului cu privire la consumul redus de alcool ca fiind o alegere sănătoasă.

Studiul a constatat că consumul unor cantități relativ mici de alcool nu echivalează cu un risc de mortalitate mai mic decât în cazul persoanelor care s-au abținut de la alcool.

Cercetătorii studiului speră ca munca lor să fie un punct de plecare pentru proiecte viitoare care să analizeze grupurile de persoane care ar putea avea un risc ridicat - ei sugerează că cei cu HIV - alături de datele pe care le-au decodificat și care arată că vârsta și sexul sunt doi factori de risc atunci când se analizează mortalitatea din toate cauzele și consumul de alcool.

Vezi și: Andropauza, mit sau realitate. Care sunt principalele simptome. Risc crescut de probleme cardiovasculare și osteoporoză

Collins, a cărui activitate se concentrează în jurul tinerilor, speră că acest studiu poate ajuta la dezvoltarea unor cercetări viitoare privind factorii de risc în rândul populațiilor mai tinere.

“Mi-ar plăcea să văd acest tip de date să analizeze riscul de mortalitate la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani, în mod specific, pentru că există și cred că ar putea fi iluminator pentru părinți, în timp ce se gândesc, care sunt riscurile pentru copiii lor?”, a precizat Collins.

Între timp, Linde ar dori să vadă că cercetătorii se scufundă mai mult în riscurile specifice de mortalitate în ceea ce privește alcoolul, în special pentru cei care consumă deja mai mult decât este recomandat de organizații precum Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism.

“Mi-ar plăcea să am studii care să ne ofere o eșantionare mai fină pentru a elucida cu adevărat, pentru cancer, de exemplu, cum se schimbă riscul de cancer? Se schimbă riscul de cancer de la șase băuturi pe zi la două băuturi pe zi?”, a spus Linde.        

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel