Urmărește dezbaterea live

Consumul mare de apă reduce infecțiile vezicii la femei

Un consum zilnic mai mare cu 1,5 litri de apă poate reduce infecțiile recurente ale vezicii urinare la femeile aflate în perioada premenopauzei cu aproape jumătate, a constatat un studiu de un an, în care femeile, de altfel sănătoase, au prezentat antecedente de infecții repetate.

În cadrul unui studiu controlat, femeile care au băut o cantitate suplimentară de 1,5 litri de apă pe zi au prezentat cu 48% mai puține infecții ale vezicii urinare decât cele care au consumat cantitatea obișnuită de lichid, a declarat autorul principal Dr. Yair Lotan, profesor de urologie la Simmons Cancer Center UT Southwestern. Femeile înscrise în studiu au raportat că volumul obișnuit de apă pe care-l beau zilnic era de mai puțin de 1,5 litri de lichid, ceea ce reprezintă aproximativ șase pahare.

Aceasta este o diferență semnificativă", a spus dr. Lotan, șef al secției de Oncologie Urologică de la UT Southwestern Medical Center.

Aceste constatări sunt importante, deoarece mai mult de jumătate din toate femeile raportează infecții ale vezicii urinare, una dintre cele mai frecvente infecții la femei".

Infecțiile, ai puține și mai rare

Mai mult de un sfert dintre femei prezintă o infecție secundară în maximum șase luni de la o infecție urinară inițială și 44 până 77% vor mai avea una în termen de un an, a explicat dr. Lotan, conform unui material dat publicității de Școala de Medicină a UT Southwestern.

Medicii suspectează că aportul de mai multe lichide ajută la reducerea bacteriilor și limitează capacitatea cestora de a se „atașa" de vezică.

Simptomele pentru cistita acută necomplicată, un tip de infecție a tractului urinar, includ dureri sau dificultăți în urinare, senzație de vezică urinară plină, urgență sau frecvență de urinare, sensibilitate în zona abdominală inferioară și, posibil, sânge în urină.

Este redus și riscul de a dezvolta rezistență la antibiotice

Deoarece aceste infecții sunt în mod obișnuit tratate cu antibiotice, un volum mai mare de lichide ar putea ajuta și la reducerea consumului de antibiotice și, astfel, la controlul rezistenței pe care o dezvoltă bacteriile la această clasă de medicamente, arată cercetătorii.

Rezultatele studiului apar în revista JAMA (Jurnalele Asociației Medicale Americane) de Medicină Internă. Iată cele mai importante constatări în decursul celor 12 luni de studiu:

Numărul infecțiilor, redus la jumătate

- 93% dintre femeile din grupul care au consumat apă în plus au avut maximum două episoade de cistită, spre deosebire de femeile din grupul care a continuat să bea în mod normal apă (grupul de control), din care 88% dintre femei au avut 3 sau chiar mai multe astfel de infecții;

- Numărul de episoade de cistită înregistrate în grupul femeilor care au băut mai multă apă a fost de aproximativ jumătate din cel al femeilor din grupul de control;

- În total, au fost înregistrate 327 de episoade de cistită: 111 în grupul care a băut mai multă apă și 216 în grupul de control.

- Numărul mediu anual estimat al regimurilor antimicrobiene utilizate pentru tratamentul episoadelor de cistită a fost de 1,9 în grupul cu mai multă apă, comparativ cu 3,6 în grupul de control.

Mai puține tratamente

- Numărul mediu de regimuri antimicrobiene utilizate pentru tratamentul episoadelor de cistită a fost 1,8 în grupul cu mai multă apă comparativ cu 3,5 în grupul de control.

- Intervalul mediu de timp între evenimentele de cistită a fost de 142,9 zile în grupul cu mai multă apă, comparativ cu 85,2 zile în grupul de control.

- Timpul mediu până la primul episod de cistită a fost de 148 de zile în grupul cu mai multă apă, comparativ cu 93,5 zile în grupul de control.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel