Urmărește dezbaterea live

Consumul de lapte, risc de cancer la sân la femei

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai mare de cancer la sân la femei,potrivit unui nou studiu.  

 

Studiul realizat de cercetătorii de la Loma Linda University Health, publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a descoperit că până și un consum moderat de lapte poate crește riscul de cancer de sân.

Primul autor al lucrării, Gary E. Fraser, MBChB, PhD, a declarat că studiul observațional oferă „dovezi destul de puternice că fie laptele, fie un alt factor strâns legat de consumul de lapte este o cauză a cancerului de sân la femei.

"Chiar și consumul mic, de de 1/4 la 1/3 cană de lapte pe zi, a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân de 30%", a spus Fraser. "Prin consumul de până la o cană pe zi, riscul asociat a crescut până la 50%, iar pentru cei care beau două-trei căni pe zi, riscul a crescut în continuare la 70% la 80%."

Ghidurile dietetice actuale din SUA recomandă trei căni de lapte pe zi. „Dovada acestui studiu sugerează că oamenii ar trebui să urmeze această recomandare cu precauție", a spus Fraser.

A fost evaluat aportul dietetic la aproape 53.000 de femei din America de Nord, toate fiind inițial fără cancer și au fost urmate timp de aproape opt ani. Aporturile dietetice au fost estimate din chestionarele de frecvență alimentară (FFQ), de asemenea, repetate reamintiri de 24 de ore, iar un chestionar de referință a avut întrebări despre demografie, istoricul familial al cancerului de sân, activitatea fizică, consum de alcool, hormonal și alte medicamente, screeningul cancerului de sân și istoric reproductiv și ginecologic.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, au existat 1.057 de noi cazuri de cancer de sân în timpul monitorizării. Nu s-au găsit asociații clare între produsele de soia și cancerul de sân, independent de lactate. În comparație cu consumul redus de lapte sau deloc, aporturile mai mari de calorii lactate și laptele au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de sân, independent de aportul de soia. Fraser a remarcat că rezultatele au avut o variație minimă atunci când s-a comparat aportul de grăsimi complete față de laptele redus sau cel neatins; nu au existat asocieri importante cu brânză și iaurt.

"Cu toate acestea," a spus el, "alimentele lactate, în special laptele, au fost asociate cu un risc crescut, iar datele preziceau o reducere semnificativă a riscului asociată cu înlocuirea laptelui de origine animală cu lapte vegetal."

Un efect periculos al lactatelor este în concordanță cu recentul raport AHS-2 care sugerează că veganii, dar nu și lacto-ovo-vegetarieni, au prezentat mai puțin risc de cancer la sân decât non-vegetarieni.

Fraser a spus că motivele posibile ale acestor asocieri între cancerul de sân și laptele de origine animală pot fi conținutul de hormoni sexuali din lapte. Cancerul de sân la femei este un cancer sensibil la hormoni. În plus, aportul de lactate și alte proteine animale în unele rapoarte este, de asemenea, asociat cu niveluri mai mari de sânge ale unui hormon, factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1), despre care se crede că promovează anumite tipuri de cancer.

"Laptele are anumite calități nutritive pozitive", a spus Fraser, "dar acestea trebuie să fie echilibrate față de alte efecte posibile, mai puțin utile. Această lucrare sugerează necesitatea urgentă a unor cercetări suplimentare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel