Consumul de lactate, risc mai mic de diabet și hipertensiune

Un studiu care a inclus aproape 150.000 de participanți a descoperit că un aport mai mare de produse lactate a scăzut riscul de hipertensiune arterială și diabet.

Cazurile de diabet zaharat de tip 2 și de hipertensiune arterială sunt în creștere în toate colțurile lumii.

Experții estimează că aproximativ 34 de milioane de oameni din SUA au diabet și aproape jumătate din populația adultă are hipertensiune. Ratele cresc și în alte părți ale lumii, în special în vest.

În consecință, profesioniștii din domeniul sănătății investighează modului de prevenire a acestor boli. Deoarece o dietă nesănătoasă este un factor de risc semnificativ pentru ambele probleme, adaptarea dietei pare a fi o abordare promițătoare.


Potrivit cercetărilor, consumul de lactate este asociat cu tensiunea arterială mai scăzută. Studiile au arătat și riscul de diabet scade prin consumul de lactate.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei cercetări a inclus doar participanții din Europa și America de Nord, ceea ce a limitat generalizarea rezultatelor.

Acum, un studiu internațional asupra datelor de la aproape 150.000 de oameni a concluzionat că un aport mai mare de lactate, în special soiuri cu grăsimi întregi, este asociat cu un risc mai mic de diabet și tensiune arterială ridicată.

De asemenea, studiul a concluzionat că un consum crescut de lactate în grăsimi a fost asociat cu rate mai mici de sindrom metabolic - un grup de simptome care cresc riscul de boli de inimă.

Rezultatele sunt publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care.

 


Cel puțin 2 porții zilnice


Rezultatele studiului au arătat că, în medie, oamenii mâncau 179 de grame de lactate în fiecare zi. Acesta înseamnă mai puțin de un pahar de lapte sau o cană de iaurt pe zi, fiecare dintre acestea măsurând 244 de grame.

Oamenii din Europa și din America de Nord și de Sud, în medie, au mâncat mai multe lactate decât cei din Asia și Africa. De asemenea, oamenii din Europa și America de Nord au avut tendința de a mânca mai multe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în timp ce cei din alte regiuni au consumat mai multe soiuri de grăsimi întregi.

Atunci când au analizat asocierile, cercetătorii au descoperit că cel puțin 2 porții de lactate consumate zilnic a scăzut cu 24% riscul de sindrom metabolic.

Între timp, consumul a cel puțin 2 porții de lactate cu grăsimi întregi, a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de sindrom metabolic. Consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi nu a fost asociat cu o reducere a riscului sindromului metabolic.

În timp ce aportul de unt a fost asociat și cu un risc mai mic de sindrom metabolic, consumul a fost foarte scăzut, în medie, 3 grame pe zi, iar datele disponibile au fost limitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel