Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Experții de la Institutul American pentru Cercetare în Cancer (AICR) – și din alte organizații de sănătate – spun că există dovezi puernice că excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de cancer de sân în postmenopauză. Consumul de multe fructe și legume este esențial pentru a ajunge și a păstra o greutate sănătoasă.
Dar când vine vorba de fructe și legume în mod independent, cercetările sunt mai puțin clare dacă aceste grupuri de alimente sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer de sân.
O nouă analiză a dovezilor sugerează că fructele și legumele scad riscul de cancer, care a fost publicată în British Journal of Cancer (link direct analiză), a constatat că ele au un efect „modest”, dar „semnificativ”. Practic, spun cercetătorii, consumul de cantități relativ mari de fructe și legume scade riscul de cancer de sân în comparație cu consumul de cantități mai mici. Legătura a fost deosebit de puternică pentru celulele tumorale hormon-negative care nu au receptori de estrogen sau progesteron (cele care dau tumori în cancerul de sân triplu negativ). Aceste tumori hormon-negative sunt mai puțin frecvente, dar mai dificil de tratat.
În această nouă analiză, o echipă de cercetători a identificat studiile relevante publicate până în noiembrie 2020 care au investigat efectele consumului de fructe și legume în rândul oamenilor. Majoritatea acestor studii au fost de observație, adică au urmărit un grup de oameni și le-au evaluat dieta și boala în timp. Timpul de urmărire a variat de la 4 ani la aproape 24 de ani.
Analizând datele din aceste studii, analiza a constatat un risc cu 9% mai mic de cancer de sân în general atunci când se compară cel mai mare consum de fructe și legume, cu cel mai scăzut. Categoriile de consum înalt și consum scăzut au variat între studii, notează autorii. De exemplu, un studiu din 2006 care a arătat că consumul de legume – dar nu și fructe – este legat de un risc mai scăzut de cancer de sân, a avut cel mai mic aport mediu de legume de 77 de grame pe zi și cel mai mare la 402 grame pe zi. Asta înseamnă, spre exemplu, diferența dintre a consuma un morcov sau patru-cinci. Apoi, un alt studiu, din 2018, a comparat consumul a mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi, cu un consum a cinci sau mai multe porții pe zi.
Când se separă cancerele în funcție de menopauză, legătura între consumul de fructe și legume și riscul mai mic de cancer la sân a fost observată numai pentru femeile aflate în postmenopauză. Lucrarea a analizat apoi datele în funcție de receptorii hormonali ai tumorilor mamare, constatând că femeile care consumau mari cantități de fructe și legume aveau un risc mai mic cu 11% de a avea cancer pentru hormon-pozitiv și cu 26% mai mic riscul de a avea tipul hormon-negativ.
Experții de la Institutul American de Cercetare în Caner (AICR) recomandă să consumă zilnic între 3,5 și 5 cești de legme și fructe. Legumele și fructele, împreună cu un consum de cerealele integrale compun de fapt un model alimentar legat de riscul mai scăzut de apariție a mai multor tipuri de cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...