Consumul de anghinare, efecte asupra ficatului, digestiei și inimii

consumul de anghinare FOTO: Pexels @andie
Consumul frunzelor de anghinare are efecte uimitoare asupra sănătății. Care sunt acestea și cum le putem consuma?

Anghinare este o plantă cu origine mediteraneană și prezintă o multitudine de nutrienți, fibre, vitamine și minerale, precum: Vitamina C, Vitamina K, complexul vitaminelor B, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu și zinc. Datorită acestor compuși, consumul de anghinare prezintă o serie de beneficii asupra sănătății.

Efect antioxidant

Planta este încadrată în categoria plantelor cu acțiune antioxidantă prin conținutul său în polifenoli și flavonoide. Aceștia protejează țesuturile împotriva atacului radicalilor liberi și inhibă substanțe implicate în apariția cancerului, aterosclerozei și afecțiunilor reumatice.

Suport hepatic

Frunzele de anghinare au efecte coleretice, hepatoprotectoare și sunt eficiente în bolile de ficat. De asemenea, frunzele de anghinare contribuie la regenerarea celulară, cresc producția de bilă și reduc depozitele de grăsime din ficat. 

Sănătatea inimii

Frunzele de anghinare au capacitatea de a scădea tensiunea arterială. Totodată, nivelul de trigliceride și colesterol din sânge scade în urma consumul anghinarelor. Aceste efecte sunt benefice pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau pentru diabetici.

Stimulează sistemul digestiv

Anghinarele acționează ca prebiotice. Acestea sunt diferite de probiotice și sunt alimente care hrănesc bacteriile "bune" din intestin. Flora intestinală este alcătuită din miliarde de bacterii care intervin zilnic în procesul digestiei și ne apără de boli. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil pot beneficia de pe urma consumului frecvent de anghinare. Totodată, lactonele din anghinare stimulează secrețiile glandelor exocrine.

Cum o putem consuma?

Frunzele de anghinare sunt folosite în sucuri proaspete sau în salate. Planta are efect terapeutic mărit atunci când este consumată proaspătă.

Acțiune toxică

Ca majoritatea plantelor, anghinarele au și efecte toxice. Planta poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile. Acestea pot dezvolta eriteme, conjunctivite sau edem. Totodată, anumiți oameni prezintă dureri gastrice, balonare și alte tulburări gastrointestinale în urma consumului frunzelor de anghinare.

Vezi și: Ce să MĂNÂNCI și ce nu dacă ai BILA leneșă. Regimul alimentar, cea mai potrivită soluție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel