Consumul de alcool în adolescență îmbătrânește prematur vasele de sânge

Alcool
Consumul de alcool în timpul adolescenței până la vârsta adultă este asociat cu rigidizarea arterială accelerată, un precursor al bolilor cardiovasculare, arată un studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie – ESC 2021.

„Au existat unele dovezi ale unei creșteri graduale odată cu creșterea consumului de alcool, ceea ce înseamnă că, cu cât beți mai mult, cu atât mai mult crește rigiditatea arterială”, a spus Hugo Walford, student la medicină la University College London, Marea Britanie, autorul studiului prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie – ESC 2021. „Relația nu a fost explicată de alți factori predispozanți pentru bolile de inimă, sugerând că un comportament riscant în această perioadă are un efect direct asupra sănătății vasculare”, a completat acesta.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, arterele lor devin în mod natural mai rigide și mai puțin elastice. Arterele mai rigide sunt asociate cu riscuri mai mari de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar anumite comportamente pot accelera rigidizarea arterială. De exemplu, cercetări anterioare au arătat că fumatul și consumul de alcool sunt legate de artere mai rigide la adolescenți.

Deoarece vârsta adultă tânără este o perioadă critică pentru inițierea și utilizarea intensă a fumatului și a alcoolului, acest studiu s-a axat pe modificările rigidității arteriale între vârstele de 17 și 24 de ani și relația cu aceste obiceiuri.

Studiul a inclus 1.655 de participanți la studiul longitudinal Avon al părinților și copiilor (ALSPAC) cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani. Alcoolul și fumatul au fost măsurate la vârsta de 17 și 24 de ani și rezultatele la cele două puncte de timp au fost combinate. Consumul de alcool a fost clasificat ca niciodată, mediu (4 băuturi sau mai puțin într-o zi tipică de băut) și ridicat (mai mult de 5 băuturi într-o zi tipică de băut). Fumatul a fost clasificat ca niciodată, în trecut, mediu (mai puțin de 10 țigări pe zi) și ridicat (10 sau mai multe țigări zilnic).

Rigiditatea arterială a fost evaluată la vârsta de 17 și la 24 de ani utilizând o tehnică neinvazivă numită viteza undei pulsului carotid-femural, care este un predictor robust și independent al viitoarelor boli cardiovasculare, în special la tineri.

Cercetătorii au examinat asocierile dintre obiceiurile de fumat și băut și modificările rigidității arteriale între 17 și 24 de ani. Analizele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex și statut socioeconomic, plus următoarele măsuri la vârsta de 24 de ani: indicele de masă corporală, tensiunea arterială, colesterol „rău” LDL, glucoză din sânge și proteine C-reactive (o măsură a inflamației).

Consumul de alcool între 17 și 24 de ani a fost clasificat ca niciodată, mediu și ridicat la 7%, 52% și, respectiv, 41% dintre participanți. Fumatul în acea perioadă a fost clasificat ca niciodată, în trecut, mediu și ridicat la 37%, 35%, 23% și respectiv 5% dintre participanți.

Rigiditatea arterială a crescut în medie cu 10,3% de la 17 la 24 de ani, cu o creștere ușor mai mare observată la femei decât la bărbați. Rigiditatea arterială a crescut cu fiecare creștere a punctelor în scorul mediu de consum de alcool. Nu a fost observată o creștere gradată a rigidității arteriale cu scorul mediu pentru fumat. În timp ce fumătorii de intensitate ridicată au avut o creștere numerică mai mare a rigidității arteriale decât cei care nu au fumat niciodată, acest lucru a atins doar semnificație statistică la femei. Modificările rigidității arteriale între vârstele de 17 și 24 de ani nu au diferit între foști fumători și niciodată fumători.

Walford a explicat că  „Rezultatele sugerează că leziunile arteriale apar la tinerii care beau și la tinerele care fumează puternic. Niciodată fumătorii și foștii fumători nu au avut modificări similare ale rigidității arteriale, indicând faptul că renunțarea poate restabili sănătatea vasculară la această vârstă fragedă”.

„Consumul excesiv de alcool este adesea o experiență normală pentru studenți, iar scăderea prevalenței fumatului în Marea Britanie este provocată de o creștere accentuată a consumului de țigări electronice. Tinerii pot crede că băutul și fumatul nu provoacă daune pe termen lung. Cu toate acestea, aceste rezultate indică faptul că aceste comportamente ar putea pune tinerii pe o traiectorie a vieții, începând cu rigidizarea arterială timpurie, care poate duce în cele din urmă la boli de inimă și accident vascular cerebral”, a concluzionat autorul studiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel