Consumatorii de cafea, risc mai mic de calculi biliari. Câtă trebuie consumată

Consumatori de cafea
Consumatorii de cafea ar putea avea un risc mai mic de a face calculi biliari. De asemenea, cercetătorii spun că afirmația este susținută și de dovezi genetice.

Consumul mai mare de cafea poate ajuta la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine.

104.493 de persoane au participat la studiu, iar dinte aceștia, cei care au băut mai mult de șase căni de cafea pe zi aveau un risc mai mic cu 23% de a dezvolta calculi biliari simptomatici, în comparație cu persoanele care nu beau cafea. Consumul unei căni suplimentare de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai mic cu doar 3%. De asemenea, persoanele cu anumite variante genetice care au fost legate de consumul crescut de cafea au avut un risc mai mic de calculi biliari.

Deși studiul a descoperit doar corelații, autorii au evidențiat mai multe mecanisme prin care consumul de cafea ar putea ajuta la prevenirea formării calculilor biliari.

Dovezi genetice

„În primul rând, am testat dacă aportul ridicat de cafea a fost asociat cu un risc scăzut de boală simptomatică a vezicii biliarela 104.493 de persoane din populația generală. Urmărirea medie a fost de 8 ani (interval:

În al doilea rând, am testat dacă două variante genetice apropiate de CYP1A1 / A2 (rs2472297) și AHR (rs4410790), combinate ca scor de alelă, au fost asociate cu aportul de cafea mai mare măsurat ca o variabilă continuă.

În al treilea rând, am testat dacă scorul de alelă a fost asociat cu un risc mai mic de GSD la 114 220 de persoane, inclusiv 7.294 evenimente biliare. Urmărirea medie a fost de 38 de ani (interval:

În analiza observațională, cei care au consumat peste șase căni de cafea zilnic aveau un risc mai mic cu 23% de boală, în comparație cu persoanele fără aport de cafea.

Aportul ridicat de cafea este asociat observațional cu un risc scăzut de boală simptomatică a vezicii biliare și cu dovezi genetice care susțin o relație cauzală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel