Confuzie legată de mămăligă. Specialistul în nutriție Iuliana Dabija: Nu e chiar așa

Servită cu brânză, smântână sau sarmale, mămăliga este nelipsită de pe mesele românilor.

În ediția din data de 2 februarie a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, specialistul în nutriție Iuliana Dabija a vorbit despre beneficiile mălaiului pentru sănătate. Servită cu brânză, smântână, tochituri sau sarmale, mămăliga este nelipsită de pe mesele românilor.

„Mămăliga este un aliment foarte bun, însă e o confuzie mică, pentru că mulți se gândesc că are puține calorii, dar nu e chiar așa. (...) Mămăliga mai moale e și cea mai procesată. E o chestie de gusturi. (...) Fibrele alimentare din mămăligă sunt bune pentru digestie. Putem să o combinăm cu legume, ciuperci, fasole”, a spus Iuliana Dabija.

 

VEZI ȘI: Cel mai bun pește, făcut la cuptor, cu legume și măsline. ”Extraordinar!”

 

 

Citește pe DC Medical: Nutriționistul Anca Hâncu: Ardeiul roșu, doza perfectă de vitamina C pentru un bărbat. Pentru o femeie este diferit

 

În ediția din 31 ianuarie 2022 a emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat cum ne putem lua necesarul de vitamine și minerale din alimente. O alimentație echilibrată și variată ne poate asigura acest necesar.  

„Vitaminele sunt hidrosolubile și liposolubile. Care este diferența? Cele liposolubile, A, D, K, pot fi depozitate în organism. Și după două sau trei luni pot fi folosite. Cele hidrosolubile se elimină zilnic prin urină și nu pot fi depozitate. Prin urmare, în fiecare zi, noi trebuie să luăm vitamina C. De unde? Nu din pastile. Avem legume! De exemplu, luăm 95 de grame de vitamina C dintr-un ardei roșu pe care îl putem mânca de dimineață - doza de vitamina C pentru un bărbat. O portocală ne aduce doza pentru o femeie. Vitamina C reface și alți antioxidanți, de aceea este importantă”, a spus Anca Hâncu. De asemenea, potrivit specialistului, vitamina C elimină radicalii liberi, stimulează imunitatea, are rol în absorbția colagenului.

„Vitamina A se găsește în surse vegetale și animale. Are rol în vedere, în imunitate și creșterea celulară. Sursele sunt morcovii, caisele, mango, spanacul”, a zis specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel