Conferința și Gala Excelenței în Medicina Militară la Spitalul Militar Central din București

Comandantul Spitalului Militar Florentina Ioniță Radu  Facebook Spitalul Militar Central
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central organizează, în perioada 13-15 septembrie, a X-a ediție a Conferinței anuale, manifestare prilejuită de aniversarea a 190 de ani de existență a unității.

Luni, 13 septembrie, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinței și Gala Excelenței în Medicina Militară la Spitalul Militar Central din București. Conferința a ajuns anul acesta la a X-a ediție, se desfășoară între 13 și 15 septembrie și este o ediție aniversară: se împlinesc 190 de ani de existență a instituției.

”Trebuie să recunosc că, încă de la începutul acestui an aniversar, am trăit emoția și responsabilitatea organizării unui moment omagial, în care demersul de reconstituire a trecutului trebuia să se îmbrace în haina uneia dintre celei mai frumoase povești de dragoste - cea a medicinei militare românești pentru poporul ei. De-a lungul timpurilor, s-au scris și s-au spus multe despre istoria Spitalului Militar Central iar eu nu îmi doresc să repet ceea ce au spus alții, cei mai mulți dintre ei erudiți ai acestui domeniu de excelență. Tot ce imi doresc este să aduc în fața dumneavoastră o proiecție a trăirilor generației mele, copleșită de importanța și valoarea acestui moment simbolic.

Trecutul trebuie povestit generațiilor tinere, trebuie scos din adâncul sufletului nostru și pus în lumină pentru că numai prin el, profesia noastră capătă esența și consistența validată de parcurgerea unor etape istorice, marcate de puternice frământări sociale, de pierderi și câștiguri, de disperare și speranțe, de moarte și renaștere, toate acestea având o mare însemnătate pentru evoluția societății românești.

Noi, medicii militari nu venim de nicăieri și nici nu ne ducem oriunde ne poartă vâltoarea vremurilor. Noi venim cu o moștenire, bine definită în timp, spațiu și în trăsăturile de caracter, moștenire care trebuie transmisă mai departe. (...) Acest parcurs de carieră s-a dovedit extrem de eficient în managementul a trei crize majore din istoria recentă – cutremurul din anul 1977, Revoluția din anul 1989 și pandemia COVID 19, eveniment care a început în anul 2020 și care se află în continuă dinamică, asta fără a mai menționa tragicul incendiu de la Club Colectiv. Aceste repere temporare arată că pregătirea medico-militară, bazată pe un set bine stabilit de întrunire a condițiilor fizice, pshio-emoționale și de standarde profesionale, susținută de cooperare, colaborare și dialog, poate fi cheia succesului în îndeplinirea misiunii de salvare a vieții, indiferent de patologia cu care ne confruntăm și factorul care a determinat-o – de la catastrofă naturală, la agent biologic.

Într-o societate bazată pe consum, pe o concurență acerbă și câteodată, neloială, pe o evaluare pragmatică a actului medical într-un raport cost-beneficiu care de cele mai multe ori nu are corespondent în viața reală și care nu surprinde corect nici valoarea vieții și nici stresul medicului, Spitalul Militar Central a reușit să supraviețuiască și să se ridice, continuând să aducă speranță pacientului român care și-a găsit alinare și sănătate în acest locaș de lângă Gara de Nord.

Am construit colective, ne-am susținut unii pe alții, ne-am specializat, am fost în teatrele de operații, am îndrăznit să accesăm proiecte europene, am îndraznit să operam cazuri extrem de grave și la limită, refuzate de marile centre de specialitate din Europa, am îndraznit să scriem și să publicăm la edituri de prestigiu din străinătate, am îndraznit și câte o dată, am și plătit, asumat, pentru acest curaj, dar nu ne-am oprit.  

Dragi colegi, dragi invitați, istoria Spitalului militar Central nu este numai despre locațiile în care a funcționat de-a lungul timpului, despre participarea activă la marile evenimente istorice, despre acordarea asistenței medicale și despre învățământ medical. Istoria este despre oameni, despre oamenii care au sfințit locul, care au  transmis tradiția și profesionalismul generațiilor, care au creat spiritul spitalului militar central, care au pus această entitate mai presus de împlinirea personală și de prezent și au crezut în viitor.

Generația mea nu a uitat niciodată perioada începutului profesiei, cu plusurile și lipsurile ei și, tocmai de aceea, am făcut, cu toți, efortul ca viața tinerei generații să fie una mai ușoară, mai lipsită de griji. Facilitățile pe care le oferă azi spitalul, în cele 21 de secții clinice universitare determină ca anual, sute de studenți și rezidenți să aleagă să se instruiască aici, sub îndrumarea unor cadre didactice de excepție.

În anul 2021, la sărbătorirea a 190 ani de existență, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“spital clasificat în categoria I, regional,  acreditat, este cea mai mare unitate sanitară cu paturi din cadrul reţelei proprii a Ministerului Apărării Naţionale, acordă asistență medicală de specialitate la cel mai înalt nivel pentru sute de mii de pacienți anual, și este un reper de profesionalism și stabilitate pentru sistemul medical românesc.

Președintele României, în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical,a decorat SMC cu cel mai înalt ordin pe care îl poate primi o unitate medicală- ”Ordinul Meritul Sanitar în grad de Mare Ofițer”, iar în acest an aniversar, ne-a fost acordat Drapelul de luptă, simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare. Suntem acum aici pentru că oameni de excepție au lucrat sau au fost alături de Spitalul Militar Central. Pentru tot ceea  ce reprezintă acum Spitalul Militar, mulțumesc celor prezenți azi în sală, foști sau actuali colegi, care ați considerat spitalul locul de împlinire a unor idealuri și de continuare a unor tradiții, nu un simplu loc de muncă. Mulțumesc conducerii Ministerului Apărării Naționale, pentru susținerea permanentă în dezvoltare și dotare precum și pentru recunoașterea rolului și importanței Spitalului Militar Central și a medicinei militare.

Pentru a sărbători ”190 ani de excelență în medicina militară” lansam astăzi un album aniversar, care vorbește despre trecut dar și despre validitatea faptelor noastre recente. Tot pentru acest eveniment, a fost emisă o medalie omagială, de către Monetăria Statului, care va marca reperul istoric pe care colectivul nostru îl sărbătorește. Noi, cei care suntem azi în SMC, respectăm și prețuim trecutul, ne modelăm responsabil prezentul și ne gândim cu speranță și încredere la viitor! La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani Spitalului Militar Central!', a declarat comandantul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță Radu. 

În cadrul evenimentului s-au acordat premii de excelență în Medicina militară și medalii: 

* premiul pentru contribuția de excelență în medicina militară Gral. Prof. Dr. Carol Davila - General Maior (R.) - Profesorul Universitar Dr. Dan MISCHIANU. 

* premiul pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale Gral. Prof. Dr. Zaharia Petrescu - General de Brigadă (R.) - Dr. Eugen Gh. BOBULESCU

* premiul pentru întreaga activitate în domeniul specialități chirurgicale Gral. Prof. Dr. Athanase Demosthen - General de Brigadă (R.) - Conf. univ. dr. Ionel CÂMPEANU

MEDALII:

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Acad. Gral. Mr. (R.) Prof. univ. dr. Victor VOICU 

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Acad. Gral. Mr. (R.) Prof. univ. dr. Ion ȚINTOIU 

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Mr. (R.) Prof. univ. dr. Mihai AUGUSTIN

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Adrian BARBILIAN 

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Dr. Sorin BERBEC

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Conf. univ. dr. Ștefan BLAJ

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Petre BRĂTILĂ

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Dr. Mihai CIOCHINARU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Vasile CIUCHI

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Ion CODOREAN

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Dumitru CONSTANTIN DULCAN

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Dan Dominic IONESCU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Conf. univ. dr. Penelopia MARINESCU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Dan MÂNĂSTIREANU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Dr. Liviu MĂRUNȚELU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Conf. univ. dr. Liliana MORARU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Prof. univ. dr. Ioan NEDELCU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Conf. univ. dr. Tudor NICOLAIE

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Dr. Nicolae PAVELESCU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Bg. (R.) Conf. univ. dr. Ioan TIMARU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Col. (R.) Conf. univ. dr. Daniel VASILE

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Plut. Adj. Princ. (R.) Asist. Med. Princ. Giorgeta GROSU

* Metalia omagială 190 de ani de excelență în medicina militară Gral. Mr. Conf. univ. dr. Florentina IONIȚĂ RADU.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel