La vârsta a doua, prevenția...
Medicul și profesorul Paraschiva Postolache a vorbit, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de lunea aceasta, despre reabilitarea după COVID. Paraschiva Postolache este cadru universitar la UMF „Gr.T. Popa” din Iași, șef al Clinicii de reabilitare medicală de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, medic primar medicină internă, medic primar pneumologie și medic specialist în reabilitare medicală.
”Reabilitarea respiratorie are foarte multe beneficii. Este un tratament complex, nu mai este medicina a treia, așa cum o consideram noi la început. (...) Acum, reabilitarea respiratorie sau pulmonară trebuie aplicată cât mai precoce în orice afecțiune și toate ghidurile și pentru BPOC, pentru astmul bronșic și pentru neoplazii, se recomandă reabilitarea pulmonară să se aplice cât mai precoce, din stadiile precoce ale afecțiunii respective..
Pentru că beneficiile acestui tratament complex sunt extrem de mult și foarte vizibile chiar de la prima ședință”, afirmă conf dr Paraschiva Postolache.
Conferențiarul mai amintește că în ultimii 14 ani, de când a preluat conducerea Clinicii de reabilitare medicală de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, a depus eforturi pentru pregătirea personalului medical și pentru dotări corespunzătoare pentru realizarea unei ”reabilitări după ghiduri și standarde internaționale. (...) Toată clinica arată ca o clinică din străinătate”.
”Pandemia ne-a schimbat la toți cursul vieții . (...) Dacă până anul trecut, în martie, tratam toți pacienții cu boli respiratorii cronice - care ajunseseră să se interneze la fiecare trei luni; la început îi chemam la 6 luni - din aprilie am început să internăm, cu toate restricțiile care au fost în țară, pacienți post-COVID. Am avut o perioadă și pacienți COVID în fază acută. (...) Programul de evaluare începe printr-o evaluare a pacientului care este extrem de complexă. Pacientul e evaluat de fiecare membru al echipei de reabilitare”, spune conf dr Paraschiva Postolache.
Pacienții post -COVID, internați la Clinica amintită, provin, majoritatea din zona Moldovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...