Condimentul care reduce riscul inflamația și riscul de cancer. Menține și sănătatea inimii

boiaua - FOTO: Freepik@Soho A Studio
Un condiment accesibil, care se găsește în toate bucătăriile, ar putea reprezenta o descoperire surprinzătoare în lupta împotriva unor afecțiuni grave precum cancerul și bolile de inimă.

Acest condiment delicios este, de asemenea, considerat a avea proprietăți antiinflamatorii care ar putea ajuta pacienții cu artrită. Un condiment ieftin, pe care mulți dintre noi probabil îl avem în cămara bucătăriei, ar putea fi cheia în lupta împotriva bolilor mortale, arată cercetările.

Boiaua, condimentul cu proprietăți antiinflamatorii

Boiaua este folosită pentru a adăuga un gust delicios multor feluri de mâncare din întreaga lume, poate face mai mult decât să facă mâncarea mai gustoasă. Potrivit diferitelor studii, boiaua are și o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva bolilor de inimă și chiar a cancerului.

Boiaua este un condiment măcinat care provine din zdrobirea ardeiului dulce uscat. Tipurile de ardeiuri folosite pot determina cât de dulce sau picant este, în timp ce unele tipuri sunt și afumate pentru gust suplimentar.

Vezi și: Pastele, parte a unei diete sănătoase. Mit demontat despre carbohidrații din paste

Boiaua, beneficii pentru sănătate

Boia - FOTO: [email protected]

Boiaua conține o serie de compuși carotenoizi, inclusiv beta-caroten, luteină și zeaxantină, toți aceștia fiind considerați a reduce riscul de cancer. Acest lucru se datorează faptului că acești compuși joacă un rol în combaterea stresului oxidativ - un dezechilibru al moleculelor instabile care pot duce la deteriorarea celulelor și țesuturilor.

Un studiu publicat în 2005 a constatat că femeile cu cele mai mari nivele de beta-caroten, luteină, zeaxantină și carotenoizi totali în sânge erau cu 25 până la 35 la sută mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la sân. Un alt studiu din 2016 a arătat că capsaicina găsită în boia poate inhiba creșterea și supraviețuirea celulelor canceroase prin influențarea expresiei mai multor gene, potrivit Express.

Vezi și: Valorile normale ale glicemiei. Când să nu îți măsori niciodată glicemia. Orele corecte la care trebuie să faci testul

Boiaua, efect asupra bolilor de inimă

Când vine vorba de menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator, este vital ca nivelurile tale de colesterol să fie scăzute. Colesterolul este o substanță grasă găsită în sânge care poate să se acumuleze în vasele de sânge și să cauzeze blocuri.

Studiile au arătat că capsantina - un carotenoid (substanță chimică vegetală) din acest condiment popular - poate crește nivelurile de colesterol lipoproteic de înaltă densitate (HDL), cunoscut și sub numele de "colesterol bun". Un studiu de două săptămâni a constatat că șobolanii hrăniți cu diete cu boia și capsantină au experimentat creșteri semnificative ale nivelurilor de HDL, în comparație cu șobolanii care au primit o dietă de control.

Carotenoizii din boia ar putea, de asemenea, să ajute la scăderea nivelurilor de colesterol total și de colesterol lipoproteic de densitate mică ("colesterolul rău"). Într-un studiu de 12 săptămâni cu 100 de adulți sănătoși, participanții care au luat un supliment care conținea nouă mg de carotenoizi de boia pe zi au avut niveluri semnificativ mai scăzute de LDL și colesterol total decât cei care au primit un placebo.

Vezi și: La ce temperatură trebuie spălate lenjeriile de pat. De să nu folosești balsam de rufe. Cum să scapi de acarieni și bacterii

Boiaua ameliorează simptomele artritei

Capsaicina conținută de boia ar putea ajuta în continuare la prevenirea sau ameliorarea simptomelor artritei. Acest lucru se datorează faptului că se leagă de receptori de pe celulele nervoase pentru a reduce inflamația și durerea. Se crede că acest lucru nu numai că poate ajuta pacienții cu artrită, ci și că poate ajuta în caz de leziuni nervoase și probleme digestive.

Boiaua este, de asemenea, încărcată cu vitamina A, care este vitală pentru sănătatea sistemului imunitar, vedere, fertilitate și creșterea celulară. Și are un nivel bun de fier și vitamina E, acționând ca antioxidant, susținând sănătatea pielii și ajutând împotriva anemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel