Această vitamină îți protejează...
Condimentele sunt nelipsite din orice bucătărie. Condimentele sunt unele din secretele care dau aroma felurilor de mâncare. Ceea ce s-ar putea să nu vă dați seama este că condimentele fac mai mult decât să vă condimenteze mâncarea - ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea alterării și pot adăuga un impuls de culoare. În plus, condimentele promovează și sănătatea.
Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoare, turmeric, rozmarin, salvie și scorțișoară, au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Mai mult, primele dovezi sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și ierburi poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii.
Sunt persoane care aleg să își culeagă singure plantele aromatice. Specialiștii ne arată cât timp ar trebui păstrate unele condimente.
Perioada de valabilitate a ierburilor și condimentelor comune
Food and Drug Administration (FDA) definește condimentele ca fiind "substanțe vegetale aromatice, în ansamblu, a căror funcție semnificativă în alimente este mai degrabă condimentarea, decât nutriția.
În lumea culinară, condimentele provin din rădăcini uscate ale unei plante, scoarță sau tulpină, în timp ce ierburile sunt frunzele uscate sau proaspete ale plantei, arată Healthline.
Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor uscate și al condimentelor, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul, prelucrarea și depozitarea acestora. De exemplu, condimentele uscate tind să dureze mai mult decât ierburile proaspete, iar cu cât condimentele sunt mai întregi sau mai puțin procesate, cu atât termenul de valabilitate este mai lung.
Ierburile uscate durează de obicei 1-3 ani. Exemplele includ:
- busuioc
- oregano
- cimbru
- rozmarin
- mărar
- pătrunjel
- coriandru
- mentă
- măghiran
- salvie
Condimentele măcinate sau pudrate au de obicei un termen de valabilitate de 2-3 ani. Exemple comune includ:
- ghimbir pudră
- praf de usturoi
- scorțișoară măcinată
- chili pulbere
- curcuma măcinată
- ienibahar
- cardamom
- boia de ardei măcinată
- fulgi de ardei roșii zdrobiți
- amestecuri de condimente
Condimentele întregi au cel mai lung termen de valabilitate, deoarece mai puțin din suprafața lor este expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii de aromă mai mult decât omologii lor de la sol.
Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot dura până la 4 ani. Exemplele includ:
- boabe întregi de piper
- coriandru
- semințe de muștar
- semințe de fenicul
- semințe de chimen
- semințe de chimen
- nucșoară întreagă
- cuișoare
- scorțișoară bastoane
- ardei iute uscați întregi
- lemongrass
Sarea este excepția de la regulă, deoarece poate fi folosită la nesfârșit, indiferent de mărimea și forma sa, fără a strica sau a-și pierde aroma. Acestea fiind spuse, dacă utilizați o sare condimentată, orice condimente accesorii își pot pierde potența în timp, însă nu și sarea.
Ierburile uscate și condimente nu expiră cu adevărat. Când se spune că un condiment nu a avut gustul intens, înseamnă pur și simplu că și-a pierdut cea mai mare parte a aromei, potenței și culorii. Din fericire, consumul unui astfel de condiment este puțin probabil să te îmbolnăvească.
Multe condimente cumpărate din magazin listează cele mai bune date, ceea ce indică intervalul de timp în care vor păstra cea mai puternică aromă și calitate
Culoarea și mirosul condimentelor îți pot indica dacă acestea mai pot fi folosite. Zdrobiți sau frecați o cantitate mică în palmă. În cazul în care mirosul este slab și aroma lipsește, este, probabil, un moment bun pentru a le înlocui, mai arată Healthline.
Minimizarea expunerii condimentelor la aer, căldură, lumină și umiditate este esențială pentru maximizarea termenului de valabilitate al ierburilor și condimentelor. Deși depozitarea condimentelor în recipiente clare lângă aragaz poate fi convenabilă și plăcută din punct de vedere estetic, nu este o modalitate excelentă de a le păstra potența.
De asemenea, veți dori să vă asigurați că toate condimentele sunt depozitate în recipiente etanșe, neporoase. Recipientele din sticlă sau ceramică sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece sunt ușor de curățat și fac o treabă excelentă pentru a menține aerul și umiditatea afară.
Recipientele din plastic sunt, de asemenea, o alegere populară, dar nu sunt de obicei la fel de etanșe și pot absorbi culorile și mirosurile diferitelor condimente. Acest lucru le poate face mai dificil de curățat dacă doriți să le reutilizați.
Containerele din oțel inoxidabil sau staniu sunt alte opțiuni viabile, dar pentru că metalul este conductiv de căldură, este și mai important ca acestea să fie depozitate departe de surse de căldură, cum ar fi aragazul.
Deși refrigerarea nu este necesară, condimentele roșii precum boia de ardei și piperul cayenne își vor păstra pigmentul mai mult timp dacă sunt păstrate la frigider. În mod similar, depozitarea condimentelor care conțin ulei, cum ar fi susanul și semințele de mac, în frigider le poate împiedica să devină râncede.
De asemenea, rețineți că umiditatea poate degrada rapid aroma și textura condimentelor. Dacă observați mucegai în oricare dintre recipientele de condimente, aruncați produsul în cauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...