Acest fruct te ajută să adormi. În...
O dietă bogată în ierburi precum turmericul, ghimbirul și piperul negru poate reduce inflamația și riscul anumitor afecțiuni. Inflamația este răspunsul natural al organismului la leziuni sau infecții, cauzând umflături, durere și pierderea funcțiilor țesuturilor.
Inflamația acută este un răspuns protector, în timp ce inflamația cronică persistă pentru o perioadă prelungită. Cercetările sugerează că o dietă care conține ierburi și condimente poate ajuta la prevenirea sau reducerea inflamației.
Anumite alimente, inclusiv ierburile și condimentele, pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot avea un efect pozitiv asupra inflamației din organism, în special atunci când sunt consumate ca parte a unei diete bogate în nutrienți. Tractul digestiv conține de obicei între 70% și 80% din celulele imunitare ale organismului, iar microbiomul intestinal poate afecta aceste celule imunitare.
În timp ce studiile în eprubetă și studiile pe animale pot susține efectele ierburilor și condimentelor, organismul uman este mult mai complex, ceea ce face dificilă studierea efectelor consumului de ierburi sau ale suplimentelor pe bază de ierburi independent de alte variabile.
Multe studii de cercetare utilizează, de asemenea, plante și condimente în cantități de obicei mult mai mari decât atunci când sunt consumate în alimente, fie ca suplimente alimentare sau „extracte” concentrate.
O revizuire 2023 a cercetărilor sugerează o asociere între consumul unei diete bogate în ierburi și un microbiom intestinal divers, reducerea markerilor de inflamație și reducerea markerilor de boală imunitară.
Autorii explică faptul că asocierea se poate datora consumului crescut de alimente pe bază de plante și, ca urmare, consumului crescut de fibre, în rândul persoanelor care consumă ierburi și condimente.
Rozmarinul, o plantă populară printre dieteticieni, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Nuanța sa verde și aroma îmbunătățesc mesele, iar fitocompușii săi, inclusiv acidul rosmarinic și acidul carnosic, oferă beneficii pozitive pentru sănătate.
Acești compuși pot suprima citokinele, pot controla inflamația și pot neutraliza radicalii liberi, reducând stresul oxidativ. O revizuire din 2020 a constatat că rozmarinul conține cele mai multe efecte medicinale printre compușii fenolici, ceea ce îl face o terapie alternativă pentru tratarea diferitelor afecțiuni.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru extrapolarea rezultatelor la om. S-a constatat că extractul și uleiul de rozmarin sunt sigure pentru consumul uman și pot avea proprietăți nutriționale benefice.
Food and Drug Administration a considerat rozmarinul un ingredient general recunoscut ca fiind sigur pentru consumul uman și utilizarea în produse. Cu toate acestea, este esențial să consultați o echipă medicală înainte de a adăuga noi suplimente sau uleiuri la rutina dumneavoastră.
Citește și: Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor
Foto: Freepik
Ghimbirul, disponibil în stare proaspătă ca rădăcină sau sub formă de pudră în multe magazine alimentare, este sigur în cantitățile consumate în alimente și disponibil în majoritatea suplimentelor alimentare. Alte cercetări din 2024 sugerează că ghimbirul consumat în cantitatea găsită în suplimente poate ajuta la reducerea activității bolii la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
Scorțișoara are beneficii specifice pentru sănătate în funcție de tip, scorțișoara „adevărată” de Ceylon (Cinnamomum verum) fiind de obicei asociată cu efecte benefice pentru sănătate datorită profilului său antioxidant ridicat.Cu toate acestea, tipul vândut ca „scorțișoară” în multe piețe la nivel mondial se referă la scorțișoara Cassian (Cinnamomum aromaticum), care este de obicei mai ieftină.
Conform unei analize din 2022, scorțișoara are compuși polifenolici care pot reduce mai mulți markeri asociați de obicei cu bolile inflamatorii, cum ar fi interleukina 1 și 6 (IL-1 și 6).
Un studiu in vitro din 2023 sugerează că acești compuși antioxidanți și antiinflamatori ai scorțișoarei de Ceylon pot rămâne în urma digestiei, spre deosebire de alți compuși din alimente.
Proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului pot fi benefice pentru diferite afecțiuni în care inflamația joacă un rol, în special la nivelul tractului digestiv, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă) și cancerul colorectal. Alte legume din aceeași familie pot avea beneficii similare pentru prevenirea cancerului.
Piperul Cayenne conține compuși naturali numiți capsaicinoizi care au unele proprietăți antiinflamatorii. Capsaicina poate inhiba o cale inflamatorie în organism, conform unei analize a cercetărilor din 2023.
Cu toate acestea, un mic studiu 2022 efectuat pe 29 de adulți fără boli inflamatorii intestinale care au consumat 1,8 grame de piper cayenne zilnic timp de 5 zile a determinat că acesta a avut o influență minimă asupra inflamației în tractul digestiv.
Piperul negru și piperina pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare care pot reduce potențial inflamația în organism, în special în creier. Piperina poate avea un efect antiinflamator și poate reduce markerii inflamatori comuni în boli cronice precum boala Alzheimer, astmul, artrita, gastrita cronică sau inflamația mucoasei stomacului și boala Parkinson.
Cu toate acestea, majoritatea acestor cercetări provin din studii pe eprubete și pe animale, care nu sunt întotdeauna în măsură să prezică eficacitatea unei substanțe în corpul uman.
Anumite ierburi și condimente, atunci când sunt consumate într-o dietă bazată pe plante, precum dieta mediteraneană, pot ajuta la reducerea inflamației și la promovarea unui microbiom intestinal sănătos. Cercetările sugerează că anumite condimente pot chiar reduce activitatea bolii în cazul bolilor inflamatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest fruct te ajută să adormi. În...
Cu vremea rece care afectează pielea,...
Ai trecut de vârsta de 40 de ani?...
Nadia Comăneci a dezvăluit cum se...
Nu toți veganii au renunțat la carne...
Cum se fierb pastele, de fapt. Cum...
Cele 5 greșeli comune pe care le faci...