Complexul de vitamina B. Complicații și efecte secundare

Ai nevoie de vitaminele complexului B, care includ naicina, tiamina, riboflavina, biotina, acidul pantotenic, folatul și vitaminele B-6 și B-12, pentru transformarea alimentelor pe care le consumi în energie. Aceste vitamine joacă de asemenea un rol important în creșterea și dezvoltarea normală și în funcționarea corectă a nervilor, mușchilor și inimii. Dacă vă îngrijorează că nu obțineți suficient de multe vitamine B prin dietă, suplimentele din complexul B pot fi benefice. Consumul acestor suplimente poate avea însă și efecte adverse la unele persoane.  

Suplimentele din complexul de vitamina B pot fi extrem de benefice pentru organism, însă în același timp pot avea efecte secundare și interacționează cu anumite medicamente, notează Livestrong.

Efecte secundare

Vitamina B-6 poate provoca reacții alergice la nivelul pielii, sensibilitate la lumina soarelui, pierderea poftei de mâncare, greață și dureri abdominale. Unele persoane prezintă mâncărime, diaree, cheaguri de sânge sau reacții alergice la vitamina B-12. Dozele mari de peste 50 de miligrame de niacină pot cauza înroșirea pielii și furnicături. Tiamina poate provoca mâncărime. Mai mult de 10 miligrame pe zi de riboflavină poate crește riscul de leziuni oculare la expunerea la soare și poate schimba culoarea urinei în portocaliu, mâncărime, amorțeală și senzații de înțepătură. Dozele mari de acid pantotenic cresc riscul de diaree.

Interacțiuni cu alte medicamente

Toate vitaminele din complexul B pot interacționa cu antibioticul tetraciclină, deci trebuie să luați aceste pastile separat. Niacinul poate interacționa cu plasturii de nicotină, diluatori ai sângelui, medicamente pentru colesterol, medicamente pentru tensiune arterială și anti-convulsii. Riboflavina intervine cu un medicament pentru cancer numit doxorubicină. Folatul poate interfera cu anumite medicamente chimioterapice, inclusiv metotrexat, atunci când sunt luate în cantități mari.

Risc de toxicitate

Vitaminele din complexul B sunt solubile în apă, astfel încât, în cele mai multe cazuri, orice cantitate în exces este excretată în urină, dar câteva dintre aceste vitamine pot provoca efecte adverse când sunt luate în doze mari. Limitați aportul de vitamina B-6 la cel mult 100 de miligrame pe zi, deoarece doze mai mari pot provoca leziuni nervoase. A lua mai mult de 200 de miligrame pe zi de vitamina B-6 poate provoca dificultăți de echilibru. Cantități mari de niacină ar putea provoca ulcerații la stomac și leziuni ale ficatului.

Alte considerente de siguranță

Nu luați mai mult decât doza recomandată a niciunei vitamine B dacă sunteți gravidă sau alăptați. Prea mult de folat poate ascunde semnele unei deficiențe de vitamina B-12. Persoanele cu o boală ereditară a ochilor, numită boala Leber, nu ar trebui să ia vitamina B-12, deoarece ar putea provoca daune, care ar putea duce la orbire. Nu luați niacina dacă aveți ulcerații la stomac, boli de rinichi, boli ale ficatului, tensiune arterială scăzută, gută, afecțiuni ale vezicii biliare sau diabet și încetați să o luați cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenții chirurgicale pe care le-ați programat. Persoanele cu hemofilie ar trebui să evite acidul pantotenic, deoarece poate prelungi timpul de sângerare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel