Comorbiditățile care cresc riscul de deces la pacienții cu COVID. Tratamentele pentru hipertensiune care protejează. STUDIU

Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Comorbiditățile, cum ar fi bolile de inimă, bolile respiratorii, bolile renale și cancerul duc la un risc crescut de deces prin COVID-19, în timp ce anumite medicamente pentru hipertensiune au efect protector, a constatat o meta-analiză. 

Comorbiditățile, cum ar fi bolile de inimă, bolile respiratorii, bolile renale și cancerul duc la un risc crescut de deces din cauza Covid-19, conform unei meta analize realizată de cercetători de la Universitatea din East Anglia (UEA) și Spitalul Universitar Norfolk și Norwich (NNUH).

La începutul pandemiei, a existat îngrijorarea că medicamentele specifice pentru tensiunea arterială crescută ar putea fi asociate cu rezultate mai slabe pentru pacienții cu Covid-19.

Cercetările anterioare ale echipei UEA au arătat că nu este adevărat și că medicamentele pentru tensiunea arterială crescută ar putea, de fapt, să îmbunătățească ratele de supraviețuire Covid-19 și să reducă severitatea infecției.

Noile descoperiri, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) Network Open (link direct analiză), arată în plus că este vorba de comorbidități precum boli de inimă, boli respiratorii, boli renale, cancer, obezitate și vârsta în creștere - și având mai multe boli sau afecțiune cronică în același timp - care duc la creșterea mortalității și cresc severitatea bolii.

Echipa a analizat 52 de studii separate care au implicat peste 100.000 de pacienți, acesta fiind cea mai cuprinzătoare analiză de acest tip până în prezent.

Cercetătorii au studiat rezultatele pentru pacienții care iau antihipertensive - analizând în special rezultatele „critice”, cum ar fi internarea la terapie intensivă sau administrarea de oxigen cu un ventilator și decesul.

Meta-analiza lor a arătat un risc semnificativ mai scăzut de spitalizare sau deces pentru persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială din clasa Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACEi) sau din cea a blocanților receptorilor de angiotensină (ARB).

Dar au descoperit, de asemenea, că riscurile pentru spitalizare și deces erau mult mai mari pentru persoanele cu comorbidități.

Cercetătorul principal dr. Vassilios Vassiliou, de la Școala de Medicină Norwich din UEA și consultant onorific Cardiolog la NNUH, a declarat că: „Ceea ce ne oferă o meta-analiză este imaginea reală. Am analizat rezultatele combinate ale a 52 de studii separate care au implicat peste 100.000 de pacienți. Este cel mai cuprinzător studiu de acest gen până în prezent”.

„Ceea ce putem vedea foarte clar acum este că tocmai comorbiditățile, cum ar fi bolile cardiace sau bolile respiratorii, cancerul sau obezitatea, printre altele, duc la o mortalitate crescută. (...) Și putem confirma că medicamentele pentru tensiunea arterială în sine sunt protectoare - nu numai pentru persoanele care au tensiune arterială crescută, ci și pentru persoanele cu o serie de alte comorbidități”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel