Colindele, efecte neașteptate asupra sănătății. De ce este bine să le asculți, dar să le și fredonezi

colindele - FOTO: Freepik
Colindele au efecte uimitoare asupra sănătății. Medicii au întocmit o listă cu cele mai importante beneficii.

Colindele pe care le ascultă majoritatea persoanelor în această perioadă au beneficii nebănuite asupra sănătății. E vremea colindelor, odată cu intrarea în Postul Crăciunului. Colindele au început să răsune pretutindeni, vestind apropierea celei mai iubite sărbători creștinești. 

Colindele de induc spiritul sărbătorilor de iarnă, iar acestea au efecte benefice asupra sănătății. Este cea mai minunată perioadă a anului - pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale colindelor. Studiile arată că ascultarea muzicii are tot felul de efecte pozitive asupra corpului și minții tale, iar colindele pot fi deosebit de benefice într-o perioadă stresantă și aglomerată cum este cea a sărbătorilor.

Iată patru moduri în care ascultarea colindelor te poate face mai sănătos:

Colindele îmbunătățesc starea de spirit

Colindele pot face minuni în ceea ce privește starea ta de spirit. Nostalgia pe care o simți ascultând melodia preferată de Crăciun are un efect neurologic plăcut în care circuitul plăcerii creierului este stimulat, eliberând dopamina și serotonina (care sunt responsabile pentru acele sentimente fericite). În plus, te va aduce în spiritul sărbătorilor, arată Scrippts.

Vezi și: Bluza pe gât, recomandare pentru reducerea facturilor la energie. Ce riscuri are pentru sănătate

Colindele, benefice pentru memorie 

Nu numai ca vei fi mai fericit, dar ascultând și fredonând colindele poate îmbunătăți de fapt, memoria ta, de asemenea. Colindele sunt benefice pentru atenție și funcționarea executivă, iar terapia prin muzică este chiar utilă în tratarea persoanelor cu demență și boala Alzheimer.

Studiile arată că terapia prin muzică va ajuta de fapt la menținerea sau reabilitarea abilităților cognitive la pacienți.

Colindele pot scădea nivelul de stres

După cum se dovedește, acele melodii clasice de Crăciun pe care le iubești sunt bune pentru inima ta. Tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul de cortizol pot fi reduse - reducând astfel stresul - atunci când vă relaxați și vă bucurați de muzica preferată.

Vezi și: Adevărul despre ceai. Ce nu ți-a spus nimeni despre pericolul ascuns din plicuri

Colindele pot reduce durerea

Terapia prin muzică a fost folosită pentru a trata persoanele cu dureri cronice, iar într-un studiu, pacienții care au ascultat muzică în recuperare dupa operație au avut nevoie de mai puțină morfină pentru a-și gestiona durerea. Ascultarea activă este esențială, deoarece concentrarea pe muzică îți angajează mintea și permite mai puțin spațiu pentru căile de durere din creier să acționeze. 

Și pentru că muzica de vacanță, precum colindele, poate ajuta la ameliorarea stresului, ajută, de asemenea, la ameliorarea tensiunii musculare care duce la durere.

Nu numai că muzica de sărbători te poate face mai sănătos, dar te pune în spiritul sărbătorilor și aduce oamenii împreună. Așa că întâlnește-te cu cei dragi și pune-ți albumele clasice preferate!

Vezi și: Semințele de chimen scad zahărul din sânge și te ajută să slăbești. Cum se prepară licoarea magică

Colinde, de ce este bine să le și fredonezi

Potrivit cercetărilor, fredonarea colindelor ajută la creșterea capacității pulmonare și la întărirea mușchilor folosiți în procesul de respirație pentru a inspira respirații mai puternice, mai controlate. British Lung Foundation, din Marea Britanie confirmă că fredonarea colindelor are efecte benefice în cazul pacienților cu boli pulmonare.

Dr. Nicholas Hopkinson, lector clinic senior la Imperial College London și consultant onorific a declarat că "pacienții raportează în mod constant faptul că fredonatul unor melodii îi ajută la respirație și să facă față mai bine stării pulmonare.  Această cercetare relevă tot mai multe dovezi că cântând în mod regulat, ca parte a unui grup are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții legate de sănătate, în special legate de sănătatea fizică, și nivelurile de anxietate, fără a provoca efecte secundare.

Stagiunea de canto festiv este ocazia perfectă pentru cei care trăiesc cu o afecțiune pulmonară să se alăture unui grup și să cânte la colinde în interior. Este o modalitate distractivă de a socializa și de a-ți exersa plămânii", a precizat medicul, potrivit prima.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel