Colesterolul HDL (bun), mai e bun dacă e prea mare? Medicii răspund

Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Toată lumea știe că trebuie să țină în frâu colesterolul (rău) LDL. Dar ce se întâmplă dacă nivelul colesterolului (bun) HDL e prea mare? Doi medici explică: 

„Când vine vorba de nivelul lipoproteinelor cu densitate mare (colesterolul HDL), se crede că cu cât e mare, cu atât mai bine - cel puțin până la un punct. Dar ar trebui să vă gândiți și la modul în care atingeți acest nivel. HDL este cunoscută sub denumirea de „colesterol bun" deoarece funcționează pentru a elimina colesterolul „rău" din artere și a-l livra înapoi la ficat. Nivelurile ridicate ale HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Nivelurile HDL mai mici de 40 miligrame pe decilitru (mg/dl) sunt considerate îngrijorătoare, iar nivelurile mai mari de până la 60 mg/dl sunt considerate excelente", arată dr. William Kormos, redactor șef la Harvard Men's Health Watch.

Când e prea mult ce era„bun” devine foarte periculos

Afirmațiile sale au fost confirmate și de un studiu prezentat anul trecut în august, la Munchen, care arată că nivelurile mai mari de atât au efecte nefaste!

Din 5.965 de persoane analizate, cercetătorii au descoperit că participanții cu niveluri ale colesterolului HDL mai mare de 60 mg / dl (1,5 mmol / L) au avut un risc de aproape 50% mai mare de a muri dintr-o cauză cardiovasculară sau de a avea un atac de cord în comparație cu cei cu niveluri de colesterol HDL între 41 și 60 mg / dl -1,5 mmoli / L).

Asociațiile au fost consecvente chiar și după controlul altor factori de risc pentru bolile cardiace cum ar fi diabetul zaharat, fumatul și lipoproteina cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău"), precum și alți factori legați de colesterolul HDL ridicat și sex.

Autorul studiului, dr. Marc Allard-Ratick, de la Facultatea de Medicină a Universitatii Emory din Atlanta, SUA, care a prezentat rezultatele lucrării sale la Congresul Societății Europene de Cardiologie de anul trecut de la Munchen, a declarat că: „Ar putea fi momentul să schimbăm modul în care privim colesterolul HDL. Până acum, medicii le spuneau pacienților că atunci când e vorba de HDl cu cât e mai mare nivelul, cu atât e mai bine. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu și altele asemenea sugerează că acest lucru nu e adevărat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel