Acesta este semnul cancerului...
Colegiul Farmaciștilor din București „percepe cu îngrijorare un curent de opinie care tinde să identifice Farmacistul drept cauză principală a lipsei de medicamente din România", se arată într-un punct de vedere transmis redacției.
Emisiunile televizate, dar și articolele din presa scrisă încearcă să găsească adevărata cauză pentru care pacientul român cu boli cronice aleargă de la o farmacie la alta pentru a-și putea continua tratamentul. Situația este cu atât mai dramatică cu cât toată lumea medicală, precum și ghidurile de tratament pentru diverse boli arată că aderența (respectarea prescripției medicale în privința dozei, a intervalului dintre doze și a modului de administrare) și persistența (continuarea tratamentului, estimată pe 1 an) sunt esențiale pentru succesul terapeutic. De deja o mult prea lungă perioadă de timp, întrebările pe care pacientul român le adresează farmacistului sunt: „De ce îmi spuneți mereu să nu întrerup tratamentul? Dacă nu găsesc nicăieri medicamentul, cum pot continua să mă tratez?”.
Iată cum explică situația Colegiul Farmaciștilor din București:
„În anul 2020, în plină pandemie COVID 19, criza medicamentului Euthyrox® (levotiroxină sodică), a devenit un subiect aprins care aduce în fața publicului specialiști din diverse domenii, cu rolul de a clarifica această problemă. Din păcate, niciuna dintre posibilele cauze postulate nu reușește să-l lămurească pe pacient. Una dintre opiniile discutate în ultima vreme este aceea că afecțiunile tiroidiene pentru care are indicație acest medicament (hipotiroidism, gușă difuză netoxică, gușă asociată cu tiroidită Hashimoto, tratament supresor în tumorile maligne tiroidiene) sunt în plină ascensiune în România. Cu ce frecvență a crescut în perioada 2019-2020 incidența acestor patologii, nu se cunoaște exact. Judecând după lipsa medicamentului din piață se pare că s-a dublat de la un an la altul, iar medicamentul importat de România nu mai ajunge tuturor! Problema se stinge aici, pentru că în lipsa unui registru concret al acestor pacienți, nu știm de fapt care este rata de creștere a incidenței acestor patologii.
O a doua problemă semnalată este aceea că pacienții și-au cumpărat medicamentul din farmacii fără prescripție medicală. În sfârșit, s-a găsit vinovatul, Farmacistul care eliberează fără prescripție un medicament RX. Trebuie să atragem atenția specialiștilor care și-au exprimat această opinie că medicamentul Euthyrox® are un regim de ELIBERARE și nu de vânzare, P6L, adică prescripție valabilă șase luni. În acest caz, pacientul aflat în posesia unei prescripții P6L (care nu se reține în farmacie), poate solicita eliberarea acestui medicament în mai multe farmacii, ca atare putând să își facă, într-adevăr, un stoc care să acopere consumul pe 1-2 ani.
Probabil că mulți dintre pacienți au procedat în acest mod, dar de ce oare? De ce oare să-ți faci stocuri dacă medicamentul s-ar găsi permanent în farmacii? Nu există decât o singură explicație: Euthyrox–ul lipsește de mai mult timp, iar criza generată de pandemia COVID 19 a scos la iveală lipsa lui!
Apare însă o altă opinie: farmaciștii trebuie să se asigure că dețin medicamentul în cantități suficiente și iarăși sunt vinovați pentru că nu asigură accesul populației la tratament. De aici vin întrebările: Care sunt acele cantități suficiente? Institutul Național de Sănătate Publică a comunicat către farmacii faptul că prevalența acestor boli cronice înregistrează creșteri atât de mari? Nu! Și chiar în cazul unei estimări corecte a numărului de pacienți, de unde pot farmaciile să achiziționeze cantitatea de Euthyrox® necesară?
S-a pus timid și problema „exportului paralel", termen corectat de doamna dr. Stroe Roxana, președintele ANMDM cu cel corect de „comerț intracomunitar", dar se pare că acesta nu reprezintă o problemă atât de mare, pentru că oricum a fost sistat în luna martie! Deși se trece destul de repede peste acest aspect, realitatea românească este alta: în România medicamentele au prețul cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Acest preț cel mai scăzut favorizează comerțul intracomunitar (sau exportul paralel) și văduvește, de mai mulți ani, pacientul român de tratamentul necesar. Și pentru că aceasta nu este o poveste, prin colaborarea farmaciștilor din mediul academic cu farmaciștii care lucrează în farmaciile comunitare, s-a realizat în urmă cu 4 ani o analiză a situației de la acel moment.
Tabel 1. Analiza discontinuității în terapie a medicamentelor din România, în perioada 2013-2016, pe un eșantion de prescripții primite în farmaciile de circuit deschis în București
Mai mult decât atât, atragem atenția asupra lipsei acenocumarolului în anul 2016 și acutizarea ei în lunile martie și iunie.
Pentru toate aceste discontinuități ale medicamentelor de pe piața farmaceutică românească au avut de suferit pacienții! În aceste situații farmaciștii au stat în fața pacienților și i-au ghidat către medicii lor care au încercat să găsească soluții alternative de tratament. Dar, în acest caz nu mai putem vorbi despre aderență! Există date publicate în literatura de specialitate care arată că până și schimbarea formei sau culorii unei pastile scade aderența pacienților la medicație, cu atât mai mult va fi redusă aderența la schimbarea tratamentului!
Criza Euthyrox-ului a mai generat o propunere de comerț intracomunitar: importul paralel, ca soluție salvatoare pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene! Greșit și costisitor pentru Stat, deoarece problema de bază rămâne aceeași.
Pentru asigurarea accesului populației la tratamentul cu levotiroxină sodică s-au propus și alte măsuri:
1) Prescrierea formei de soluție orală: ACCU-THYROX® versus Euthyrox® comprimate. La această propunere dna dr. Stroe Roxana, președintele ANMDM, a precizat într-o emisiune televizată că există o reticență din partea medicilor privind schimbarea formei farmaceutice. Reticența este justificată ținând cont de faptul că pentru levotiroxina sodică se precizează în rezumatul caracteristicilor produsului că „este absorbită incomplet și variabil din tractul gastro-intestinal (ACCU-THYROX®)" sau „Levotiroxina administrată oral, în funcție de forma farmaceutică, este absorbită până la 80%" (EUTHYROX®). Aceasta înseamnă că un pacient echilibrat cu o formă farmaceutică și o doză de levotiroxină introduce o nouă variabilă a schemei de tratament!
2) Realizarea de comenzi justificate în farmacii. Doamna farm. Sânziana Mardale a explicat foarte clar că farmaciștii au făcut și fac acest lucru, comanda justificată fiind valabilă 48 de ore. Dar, cum depozitele nu sunt aprovizionate zilnic, medicamentul nu intră în farmacie, iar șirul comenzilor justificate continuă! De asemenea trebuie menționat că procedura comenzii justificate este aplicabilă doar în cazul prescripțiilor medicale compensate sau gratuite, nu și a celor simple care nu au serie și număr de înregistrare.
3) Controale în farmacii. Nu credem că autoritățile își pot imagina că farmaciștii au medicamentul și îl păstrează pentru ei! Dacă l-ar deține, ar mai face comenzi justificate?!
În încheierea acestui punct de vedere, Colegiul Farmaciștilor din București dorește să aducă în atenția pacienților, autorităților din Sistemul de sănătate și presei, faptul că farmaciștii au fost, sunt și vor fi întotdeauna un pilon important al Sistemului de sănătate din România! În acest sens, reiterează faptul ca NU farmacistul este la originea lipsei produselor din piața farmaceutică, ci un sistem greșit de impunere al prețurilor, precum și un mod greșit de a întelege comerțul intracomunitar", se arată în opinia semnată de farmaciștii prof dr farm Simona Negreș (președintele Colegiului Farmaciștilor din București), farm Leonard Man, prof dr farm Cornel Chiriță, farm Ovidiu Constantin, farm Oana Chiriță, farm Emil Ștefănescu, toți membri ai Colegiului Farmaciștilor din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...