Colegiul Medicilor, apel la respectarea confidenţialităţii datelor

Colegiul Medicilor din România a făcut, vineri, un apel la respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor.

Confidenţialitatea datelor de sănătate ale tuturor pacienţilor este un drept fundamental, consfinţit de legile naţionale şi europene', afirmă CMR într-un comunicat remis presei.

CMR precizează că în ultimul timp elemente de diagnostic ale unor pacienţi au fost expuse în spaţiul public, iar persoane publice sau private 'încalcă' dreptul fundamental al pacienţilor, respectiv dreptul la confidenţialitate. 'De aceea, facem un apel ferm la respectarea drepturilor tuturor pacienţilor români, indiferent de diagnostic şi de contextul în care se află bolnavul', afirmă preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, citat într-un comunicat remis presei.

Potrivit legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. De asemenea, informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel