Coji de ouă: descoperirea care te face să te gândești de două ori înainte să le arunci

Coji de ouă  FOTO: pixabay
Cojile de ouă au fost folosite de cercetători de la Universitatea din Massachusetts Lowell pentru regenerarea oaselor și vindecarea mai rapidă a rănilor.

Coji, ouă, oase. Cercetători de la Universitatea din Massachusetts Lowell, SUA, au creat o tehnică prin care poate fi îmbunătățită creșterea oaselor noi, puternice, necesare în procedurile medicale, dar și grăbită vindecarea rănilor, informează sciencedaily.com. Autorii studiului speră că descoperirea lor să fie utilizată pentru repararea oaselor la pacienții cu leziuni datorate îmbătrânirii, accidentelor, cancerului și a altor boli.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul academic Biomaterials Science și pe coperta ediției de print din luna asta.

Coji, ouă, oase: în ce constă noua tehnică

Autorul principal al studiului, profesoara asistent Gulden Camci-Unal, explică, potrivit sursei citate, că, prin procesul inovator creat, cojile de ouă sunt zdrobite, apoi introduse într-un amestec de hidrogel care formează un cadru miniatural pentru a crește osul în laborator, iar apoi este folosit pentru grefele osoase. Celulele osoase din compoziția descrisă mai devreme sunt luate din corpul pacientului, introduse în acea substanță și apoi cultivate în incubator înainte ca osul nou rezultat să fie implantat în pacient. Iar folosirea celulelor osoase din corp împiedică sistemul imunitar să-l respingă.

Conform sursei citate, cercetarea demonstrează că, atunci când particulele de ouă sunt incorporate în amestecul de hidrogel, ele măresc capacitatea celulelor osoase de a crește și de a se întări, ceea ce ar putea avea ca rezultat o vindecare mai rapidă. Iar procesul ar putea fi folosit si pentru a ajuta creșterea cartilajelor, dinților și tendoanelor.

"Este primul studiu care folosește particulele de ouă într-o matrice de hidrogel pentru repararea oaselor. Am depus deja un brevet pentru aceasta și suntem foarte entuziasmați de rezultatele noastre anticipând că procesul poate fi adaptat pentru utilizare în multe moduri semnificative", afirmă Camci-Unal, potrivit sursei citate.

Coji, ouă, oase: deșeuri transformate în soluții

În opinia cercetătoarei, cojile de ouă ar putea fi utilizate și ca să ofere organismului proteine, peptide, factori de creștere, gene și medicamente.

"Deșeurile globale de coajă de ouă aruncate în mod uzual se ridică la milioane de tone anual, din bucătărie și gospodărie", mai precizează cercetătoarea, conform sciencedaily.

Site-ul menționează că acest studiu nu constituie singura abordare neconvențională a cercetătoarei Gulden Camci-Unal în proiectarea de noi materiale pentru Ingineria Biomedicală. Anul trecut, ea și echipa ei au aplicat principiile din spatele origami, o veche artă japoneză de pliere a hârtiei, și au construit structuri 3D minuscule în care biomaterialele pot fi cultivate în laborator pentru a crea noi țesuturi.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel