CNMR, întâlnire cu Sorina Pintea: „Am aderat la Pactul propus de ministrul Sănătății”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Președintele CNMR, Alexandru Cumpănaș, susține demersul MS, respectiv Pactul pentru Sănătate. Documentul prevede mai multe măsuri în Sănătate.

O delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) condusă de președintele Alexandru Cumpănașu, s-a întâlnit, azi, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Ministrul Pintea a prezentat, în cadrul întâlnirii, Pactul pentru Sănătate pe care îl propune și principalele măsuri pe care le cuprinde documentul. 

Pactul pentru Sănătate are scopul de a sustenabilizarea măsuri fundamentale pentru sănătatea românească pe termen lung, indiferent de culoarea politic de la guvernare, concretizându-se prin modificări ale cadrului de reglementare în domeniul sănătății. De asemenea, documentul  prevede accesul echitabil la serviciile medicale pentru întreaga populație și urmează să fie pus în consultare publică în curând, de către ministerul sănătății.
CNMR a aderat la Pactul propus de Sorina Pintea urmând a-l susține la nivelul organizațiilor membre.

Măsuri ce vor fi adăugate la Pactul pentru Sănătate

De asemenea, CNMR și Ministrul Sănătății au fost de acord în privința câteva măsuri care urmează să fie adăugate la Acordul propus: 

- Încheierea unui Acord de Colaborare între Ministerul Sănătății și IFIN-HH (Laserul de la Măgurele) pentru efectuarea transferului de tehnologie către sistemul de sănătate și folosirea Medicinei Nucleare pentru tratarea tumorilor și a altor afecțiuni; 

- Inițierea unor programe naționale de cercetare în cadrul institutelor românești pentru dezvoltarea de proteze și alte dispozitive medicale patentate și dezvoltate în România;

- Păstrarea și dezvoltarea Consiliilor de Integritate de la nivelul spitalelor cu participarea societății civile;

- Realizarea spitalelor regionale.

„CNMR susține ferm inițiativa Sorinei Pintea de creare de comisii (of label) în cadrul instituțiilor spitalicești, prin intermediul cărora, specialiștii să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicații terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienți.

Comisiile vor avea ca scop analiza situației pacienților care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicațiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului, în cazul unor afecțiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicație la alternativele terapeutice existente și identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesibilităţii tratamentului”, se arată întrun omuniat remis presei de căter CNMR. 

De asemenea CNMR și-a declarat susținerea pentru operațiunea „Pacient sub acoperire" inițiată de Ministerul Sănătății, considerând firească sancționarea cadrelor medicale care în acest moment beneficiază de salarii și venituri crescute substanțial. 

S-a stabilit, de asemenea, organziarea mai multor întâlniri separate, în cadrul cărora să fie aprofundate soluțiile propuse de CNMR, dar și un Grup de Lucru mixt, care să se întrunească o dată la trei luni, sau de câte ori este nevoie. 

"Am întâlnit astăzi în Sorina Pintea un ministru deschis și hotărât să aducă schimbarea pozitivă pe care cetățenii o așteaptă în sistemul de sănătate. Am aderat la Pactul propus de Minstrul Sănătății, pentru că România are nevoie de continuitate în implementarea măsurilor din sănătate așa cum este nevoie și în alte sectoare. CNMR va deveni garantul respectării acestui pact agreat astăzi, ținând cont de complexitatea CNMR și de numărul uriaș de beneficiari ai sistemului de sănătate, membrii CMMR.

O susțin pe Sorina Pintea în acest demers și vom lucra împreună pentru cetățenii României. Întâlnirea de astăzi face parte din inițiativa CNMR-Platforma Națională pentru Dezvoltarea și Modernizarea României prin Dialog și Reconciliere" a declarat Alexandru Cumpănașu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel