CNAS, card de sănătate: Cum poate deveni asigurată o persoană care nu este angajată
23 Martie, 18:22

Card de sănătate
Reprezentanții CNAS epxlică cum se poate asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate o persoană care nu este angajată cu forme legale (contract de muncă/colaborare). 

Întrebare: Cum pot deveni persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu sunt angajat sau nu realizez venituri  asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate?

Răspuns: Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot  asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declarația unică privind impozitul pe venit  și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212). 

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declarației unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este  egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare  la data depunerii declarației. 

( Exemplu: calcul contribuție datorată, dacă D212 se depune în luna martie 2021
 Baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe  țară) = 13.800 lei  x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei). 

G Ad:

Cum se depune declarația: 

Declarația se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: 

- prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

- prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat; 

- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire”, arată Serviciul de Relații cu Asigurații de la CNAS. 

Ştiri Recomandate

La ce riscuri te expui dacă fumezi. Excludem bolile de plămâni
De ce să mâncăm spanac imediat după recoltarea lui
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri