CMR, revoltat de negocierile cu CNAS pe contractul-cadru. „Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat”

documente
Reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) sunt revoltați de modul în care au decurs așa-zisele negocieri cu CNAS: în trei ore au fost lăsați doar să-și spună propunerile, după care întâlnirea s-a încheiat. 

 „Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat”. 3 ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) negocierilor Contractul-cadru cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România. „INADMISIBIL!”, punctează reprezentanții CMR.

Echipa de negociere din partea CMR-ului a fost condusă de către prof. dr. Daniel Coriu, Președintele CMR. La întâlnire au mai fost prezenți, din partea CMR, dr. Valeria Herdea, Vicepreședinte și responsabil de Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate, Nicoleta Popescu, avocat CMR, iar online au participat dr. Gheorghe Borcean, Vicepreședinte Comisia jurisdicție, dr. Călin Bumbuluț, Vicepreședinte Comisia profesional-științifică și dr. Gindrovel Dumitra, Secretar General CMR.

Ce spun reprezentanții medicilor

„Contractul-cadru(CoCa) ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate NU poate fi negociat cu reprezentanți ai CNAS care NU dau dovadă de interes pentru identificarea unor soluții concrete la probleme majore ale sistemului sanitar și ale medicilor!

Sintagma „Noi suntem statul” nu își are rostul într-o negociere din secolul al XXI-lea!

Colegiul Medicilor din România(CMR), forul reprezentativ al profesiei medicale din țară, a fost invitat astăzi, 29 martie 2021, la o negociere cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe marginea viitorului Contract-cadru(CoCa) 2021-2022.

Menționăm că CNAS a stabilit în mod unilateral un program de consultări cu asociațiile profesionale și patronatele din asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate și spitale. Pentru procesul de negociere cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România a fost alocat un interval unic de timp de 3 ore pentru parcurgerea a 168 de pagini de contract destinate organizării activității medicale din asistența medicală primară, ambulatoriu, spital, asistența medicală de urgență, îngrijirile la domiciliu, acordarea îngrijirilor paliative.

Întâlnirea dintre reprezentanții CMR și CNAS presupunea negocierea condițiilor contractuale, în vederea derulării Contractului-cadru, pornind de la direcțiile de acțiune prioritare specifice fiecărui segment al sistemului medical aflat în contract cu CNAS, direcții mandatate de către Consiliul Național al CMR.

Mesajul Președintelui CMR în deschiderea întâlnirii a fost: „Vă mulțumim pentru invitația de a participa la aceste negocieri, înțelegem situația specială de acum, de a negocia pe proiectul dvs., dar în viitorul apropiat sperăm să participăm la elaborarea proiectului de Contract-cadru, înainte de apariția lui publică, în calitatea noastră de parteneri cu drepturi egale în acest proces.De asemenea, în viitorul apropiat dorim să discutăm mai mult despre independența în exercitarea profesiei de medic, să discutăm despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui să influențeze în niciun fel decizia noastră profesională și nici relația medic-pacient.Trebuie să discutăm despre o implicare mai redusă a medicului în relația asigurat-asigurator (CNAS), iar activitatea medicală trebuie să fie mai puțin dependentă de buna funcționare a SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), deoarece timpul este prețios și acesta trebuie folosit pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a actului medical”.

Din nefericire, echipa CNAS nu a dat dovadă de interes pentru negocieri, iar aproape la fiecare chestiune ridicată, răspunsul echipei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost „Am notat, vom analiza”. 

Timpul insuficient alocat discuțiilor privitoare la viitorul sistemului medical din România nu a permis parcurgerea tuturor prevederilor contractuale stipulate de Contractul-cadru și pentru care reprezentanții CMR au fost mandatați să negocieze. 

Din punctul de vedere al CMR, negocierile nu au decurs așa cum ar presupune în mod firesc o relație contractuală între doi parteneri cu drepturi egale.

Lipsa de asumare a unor decizii ferme referitoare la modificările solicitate de către CMR, care ar fluidiza traseul pacientului în sistemul medical românesc și ar reduce birocrația zdrobitoare existentă în acest moment, a contribuit la epuizarea rapidă a celor 3 ore alocate negocierilor. 

Echipa CMR a întâlnit o echipă CNAS fără deschidere la argument sau la negocieri, care a lăsat impresia că dorește un contract de adeziune, nu un contract civil între două părți cu drepturi și obligații egale.

Având în vedere faptul că pe niciunul dintre elementele luate în discuție nu s-a convenit formula finală, CMR consideră că întâlnirea de astăzi nu a întrunit condițiile de a fi considerată negociere pentru a îndeplini exigențele Legii 95 și ale altor acte normative în vigoare.

Însă, în încercarea de a debloca situația, CMR va trimite către CNAS toate documentele aferente, în format scris, pe cale oficială, pentru ca acestea să fie cu adevărat analizate.

De asemenea, deși CNAS a refuzat categoric o nouă rundă de negocieri în vederea parcurgerii și finalizării discuțiilor asupra prevederilor CoCa, ne exprimăm speranța că se va reveni asupra acestei decizii și așteptăm invitația oficială la o nouă discuție. 

Subliniem faptul că, la momentul actual, peste 45.000 de medici din toate specialitățile își desfășoară activitatea și sunt impactați conform prevederilor acestui Contract-cadru,care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate.

Precizăm că CNAS a elaborat unilateral acest contract pentru perioada 2021-2022, fără consultarea prealabilă a Colegiului Medicilor din România, așa cum este prevăzut legal.

Amintim pe această cale faptul că CMR are dreptul de negociere al acestui contract în conformitate cu Legea 95/2006 și Statutul Medicilor din România”, arată CMR într-un comunicat. 

În vederea eficientizării și optimizării serviciilor medicale acordate pacienților s-a solicitat:

1. Plata capitației la înscriși

Lista pacienți: minim 800 înscriși

Lista pacienți: optim 1800 persoane înscrise 

2. Procent per capita (PC) 50% : per serviciu (PS) 50% 

Situație actuală:

 - 35% dintre cabinetele medicale sunt în situația de a se închide în viitoarele 6 luni

 - fenomenul îmbătrânirii populației medicale: >25% dintre medicii de familie au peste 60 de ani, >5% au peste 65 ani

- 340 localități fără medic de familie

- > 2000 de medici de familie lipsa în sistem

- vânzări de praxis pentru că nu se pot susține financiar (plata asistenți medicali, utilități, echipamente de protecție)

3. Reducerea penalităților pentru medici (control administrativ: CNAS, control act medical: CMR)

• Medicul este penalizat conform contractului-cadru cu penalități de la a-z, aa'-l'

• CNAS are atât drepturi cât și obligații=penalități la adresa personalului medical

• Introducerea penalităților pentru CNAS dacă nu se achita obligațiile asumate contractual

4. Prevenția primară: Gravidă și lauza neasigurate trec în pachet de baza

- baza de date ANF, corelată cu baza de date ANAF, fără că acest aspect să împiedice posibilitatea acordării de servicii medicale gravidelor și lăuzelor cu o situație economico-socială precară.

5. Debirocratizare: formulare electronice pentru concedii medicale, rețete de orice tip, inclusiv TAB III, rețete oncologice, bilete de trimitere, analize, Scrisoare Medicală, SIUI funcțional cu validări pacienți în timp real (ex: în Maternitate în vederea decontării serviciilor medicale, îngrijirea nou-născutului se raportează utilizând un nr de identificare alocat de Maternitate. În momentul eliberării Certificatului de naștere, CNP poate înlocui nr. alocat de Maternitate).

6. Prescriere medicație: Rețeta simplificată: cod boală, DCI, doză, nr. zile, administrare. Se elimină:*, liste, procente compensare (probleme SIUI).

7. În ultimii 20 de ani medicii de familie nu au avut vacanțe mai mult de 5 zile/an, ceea ce conduce la sindromul de burn-out, nu există posibilitatea de a te îmbolnăvi, de a naște copii etc pentru că lipsesc înlocuitorii 

Asistență medicală primară a subvenționat în anul 2020 sistemul medical cu 1000 euro/luna/cabinet medical-fonduri investite în Echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide pentru a asigura primirea pacienților în cabinete și a sigură continuitatea asistenței medicale

- 11.000 x 1000 eur x 12 luni= 132.000.000 euro subvenție pentru sistemul medical

Împovărarea birocratică a personalului medical suprapusă cu pandemia, îmbătrânirea personalului, lipsa de grijă a sistemului față de personalul medical ceea ce conduce la distrugerea sistemului medical.

CNAS are 2 bunuri majore:

1. Personalul medical aflat în relații contractuale cu CNAS (capital uman, inteligent, pregătit, implicat)

2. FNUASS = capital material - care ajunge la/în CNAS dacă punctul 1 funcționează.

11.000 medici de familie îngrijesc 18.000 000 de români = asistență medicală de prim contact = Zidul în față spitalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel