La vârsta a doua, prevenția...
Băieți, fete, creier. Cercetători au folosit scanări ale creierului imagini cerebrale care dovedesc că copiii mici folosesc aceleași mecanisme și rețele din creier pentru a rezolva problemele de matematică indiferent de sexul lor. Studiul a fost publicat recent în revista Science of Learning.
"Am studiat comportamentul fetelor și băieților tineri la testele de matematică și am observat că performanța lor era echivalentă statistic. (...) Au dezvoltat aceleași abilități la aceleași rate în copilărie timpurie", spune Jessica Cantlon, profesor de Neuroștiințe la Universitatea Carnegie Mellon, autorul principal al studiului, potrivit CNN.
Cercetătorii au vrut să vadă ce se întâmplă în creierul băieților și fetelor, dacă atunci când vine vorba de exerciții de matematică copiii, indiferent de se, folosesc același mecanism neuronal.
Astfel, 104 copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani să făcute teste cognitive și au urmărit videoclipuri cu lecții de matematică antrenante în timp ce se aflau într-un scaner RMN. Acesta este primul studiu care a utilizat neuroimagistica pentru a evalua diferențele biologice de gen în aptitudinea matematică a copiilor mici.
"Ne-am uitat la ce zone ale creierului răspund mai puternic la conținutul matematicii din videoclipuri și sarcini, în comparație cu conținutul non-matematic, cum ar fi cititul sau alfabetul. Așadar, puteți defini rețeaua matematică în acest fel, analizând regiunile care răspund mai puternic. (...) Când facem asta la fetițe, vedem o anumită rețea a creierului (răspunde), iar atunci când facem aceeași analiză la băieți, vedem exact aceleași regiuni. Puteți suprapune rețeaua de la fete din partea de sus a rețelei băieții și ei sunt identici", afirmă Jessica Cantlon, conform sursei citate.
Însă, studiul nu răspunde la întrebarea de ce se crede că băieții sunt mai puternici la matematică decât fetele încă persistă. Stereotipul este atât de omniprezent, încât o echipă de cercetare a emis chiar o declarație de consens care să clarifice faptul că „niciun singur factor", inclusiv biologia, „nu a fost dovedit a determina diferențele de sex în știință și matematică".
Autoarea cercetării consideră că societatea și cultura ar îndepărta fetele și femeile tinere de matematică: "Studiile anterioare arată că familiile petrec mai mult timp cu băieții tineri în joc, care implică o cunoaștere spațială, în timp ce profesorii, de asemenea, preferă să petreacă mai mult timp cu băieții în timpul clasei de matematică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...