Cinci lucruri pe care să nu le mai faci după vârsta de 50 de ani

Bătrânii cu forme ușoare de demență, inclusiv Alzheimer, pot învăța să folosească smartphone-uri. Foto: Pixabay
Lucrurile se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Iată cinci lucruri pe care nu mai poți să le lași la voia întâmplării după ce treci 50 de ani.

Cu toții am dori să credem că ne îmbunătățim odată cu vârsta. Dar adevărul este că cei mai mulți dintre noi ajungem la unele obiceiuri de zi cu zi care pot afecta în mod serios inima, creierul și riscul de cancer, unele despre care nu ați ghici niciodată că sunt atât de dăunătoare.

Acestea sunt cinci lucruri pe care medicii practic te roagă să nu le mai faci după vârsta de 55 de ani, astfel încât să poți avea mulți ani sănătoși de acum încolo.

1 Nu fi sedentar

Un stil de viață sedentar este un factor de risc major pentru bolile care lovesc mai des în anii următori - demența, diabetul, cancerul, atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână (sau 75 de minute de exerciții viguroase), plus exerciții de întărire musculară de două ori pe săptămână. Din păcate, doar aproximativ 20 la sută dintre noi văd atât de multă acțiune.

Vești bune: chiar și puțină activitate poate face diferența. Sarah Rettinger, endocrinolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, recomandă să setați un cronometru care să vă amintească să vă ridicați și să vă mișcați o dată la oră, timp de cinci până la zece minute. „Dacă nu poți să faci o scurtă plimbare afară, să urci și să cobori scări, să faci câteva ture prin casă sau apartament, să faci câteva genuflexiuni — orice pentru a-ți crește puțin pulsul sau pentru a te face puțin să respiri mai intens”, spune ea. „Pe parcursul unei zile, aceste mini-pauze într-adevăr se adună.”

2 Fă ceva pentru a nu fi singur

Studiile au descoperit că a fi singur poate avea efecte negative asupra sănătății similare cu fumatul a 15 țigări pe zi și poate crește riscul adulților în vârstă de a dezvolta demență cu 50%. Faceți tot ce puteți pentru a rămâne conectat social: socializați în mod regulat cu prietenii și cei dragi, alăturați-vă unor grupuri de activități sau de sprijin sau faceți voluntariat. Studiile au descoperit că îndrumarea tinerilor este deosebit de benefică pentru sănătatea creierului.

3 Nu te mai gândi că „să îmbătrânești înseamnă Game Over”

Accentuarea pozitivului poate avea un impact real asupra sănătății, pe măsură ce îmbătrânești, în special asupra creierului. „A avea o viziune pozitivă asupra îmbătrânirii este asociată atât cu o viață mai lungă, cât și cu o viață mai bună”, spune Scott Kaiser, un medic geriatru certificat de la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California. Cercetările efectuate la Universitatea Yale au descoperit că persoanele care aveau percepții pozitive de sine despre îmbătrânirea trăiau cu 7,5 ani mai mult și aveau rate mai scăzute ale bolii Alzheimer mai bine decât persoanele cu opinii mai negative.

4 Nu amânați vaccinările

Recomandările privind vaccinurile de rapel COVID-19 vor fi reale, dar nu ar trebui să așteptați să întrebați medicul dacă sunteți la curent cu vaccinurile. Adulții de peste 55 de ani ar trebui să fie vaccinați anual împotriva gripei și împotriva zosterului, meningitei și pneumoniei, așa cum recomandă medicul dumneavoastră. Omiterea acestor injecții vă poate expune riscului de apariție a unor boli, de la dureroase la potențial fatale.

5 Nu acceptați insomnia ca normalitate

Insomnia nu este o parte naturală a îmbătrânirii. De fapt, poate scurta viața. În timpul somnului, diferite sisteme din întregul corp se reîmprospătează și repornesc. Somnul insuficient a fost legat de o serie de boli, inclusiv cancer, boli de inimă și demență. Experții, inclusiv Fundația Națională pentru Somn, recomandă tuturor adulților să aibă șapte până la nouă ore de somn de calitate în fiecare noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel