Cîmpeanu: „O testare jenantă! S-au făcut 2% din peste un milion disponibile! Am cerut teste rapide cu salivă, mi s-a spus că se caută o soluție”

Teste rapide. Foto: Pixabay
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că testarea în școli este jenantă, după ce într-o lună și jumătate s-au făcut 19.000 de teste din peste un milion disponibile. El a cerut teste pe bază de salivă, non-invazive, dar Ministerul Sănătății tot „caută o soluție”. 

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit, într-o emisiune TV, că a luptat și a cerut insistent testarea în școli.

„Testarea, alături de vaccinarea personalului didactic, personalului din învățământ, este un lucru foarte important. Am văzut că săptămâna trecută am depășit nivelul de 40% personal din Învățământ vaccinat. Peste 140.000 de persoane. Ne apropiem de 50%. dacă ne raportăm la cadre didactice, am depășit 50%. Personalul din Învățământ este categoria profesională și are cea mai mare rată de vaccinare în proporție absolută. Nu o să o întâlnim nici în rândul medicilor, nu de alta dar sunt mai puțini decât cei 350.000 de angajați din Învățământ, aproape 50% de persoane vaccinată dintr-o categorie profesională. Asta denotă responsabilitatea celor din școli. Asta ne arată că în școli regulile se respectă mai bine ca în altă parte. Pe de altă parte, vaccinarea fără testare este pusă în mare dificultate. Nu este capabilă să ne dea acea stare de siguranță sanitară în școli.

Testarea ar fi trebuit să înceapă în data de 8 februarie, când au fost distribuite 1.150.000 de teste. Conform ultimelor raportări ale Ministerului Sănătății, au fost utilizate 19.000 de teste, asta înseamnă sub 2% din testele avute la dispoziție. De ce s-a întâmplat acest lucru? S-a întâmplat pentru că aceste teste rapide antigen trebuie administrate de către personal medical, personal medical care lipsește în școlile din România. Pe de altă parte aceste teste sunt considerate invazive de către mulți părinți cu care am discutat, mai ales părinții unor elevi de vârstă mică, și pe baza acestui caracter considerat invaziv, nu își dau acceptul, care este considerat necesar, pentru testarea elevilor în cazul în care prezintă simptome specifice sau în cazul în care sunt contacți ai unor colegi deja confirmați.

Coroborat cele două elemente - sunt considerate invazive și nu beneficiază de acceptul părinților - plus lipsa de personal medical pentru administrare, și-au dovedit FALIMENTUL! În 6 săptămâni, nici 2% nu s-au utilizat! Nu are rost să încercăm pe aceeași cale și să sperăm că obținem rezultate diferite. De aceea am propus și am susținut utilizarea unor teste non-invazive, care pe de-o parte nu necesită personal medical pentru administrare, pe de altă parte, fiind non-invazive, ar beneficia de acceptul părinților de a testa copii”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. 

Este vorba de testele de salivă?” a întrebat Mihai Gâdea. 

„Da. teste care în școlile din Franța, din Austria și din alte state europene pot fi chiar autoadministrate!”, a punctat ministrul Cîmpeanu. 

Întrebat ce i s-a răspuns atunci când a propus Ministerului Sănătății achiziționarea unor astfel de teste pentru a ține școlile deschise, Sorin Cîmpeanu a dezvăluit că i s-a spus că „Se încearcă identificarea unei soluții!”.

Ministrul a explicat apoi că instituția pe care o conduce nu poate achiziționa ea teste. „Ministerul Educației se ocupă cu achiziția de manuale, iar Ministerul Sănătății cu achiziția de teste”.

Asta în condițiile în care Sorin Cîmpeanu recunoaște că „avem o testare jenantă” și că din perspectiva școlii este deranjat de asta „pentru că această testare ar ajuta școala să se facă în siguranță sanitară. Ar ajuta inclusiv la nivelul opiniei publice să nu mai fie presiuni pentru închiderea școlilor. Închiderea școlilor care, dincolo de pierderile educaționale pe care le generează, fără doar și poate, în rândul elevilor, generează pierderi la nivel emoțional în comportamentul elevilor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel