Activitatea fizică zilnică,...
Federația Internațională de Diabet vorbește în noul Atlas al Diabetului de cifre care te pun serios pe gânduri: 1 din 10 adulți de pe glob suferă de o formă de diabet sau pre-diabet, iar cifrele ar crește.
Cei de la Federație spun că jumătate dintre persoanele care au diabet, sau aproximativ 240 de milioane de adulți, sunt nediagnosticate, iar alte 319 milioane au un tip de prediabet. Creșterile au fost cele mai mari în cazul diabetului de tip 1 s-au înregistrat la adulți și la tinerii cu diabet de tip 2.
Peste 75% dintre toți adulții cu diabet zaharat trăiesc acum în țări cu venituri mici și medii.
Aproximativ 6,7 milioane de decese în 2021 pot fi legate de diabet. O treime dintre aceste decese din 2021 s-au raportat la persoane sub 60 de ani.
”Este o nevoie puternică de strategii și politici de intervenție eficiente pentru a opri creșterea numărului de persoane care dezvoltă diabet în întreaga lume”, spune Dianna Magliano, șeful Departamentului de Diabet și sănătate a populației la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia.
Toate aceste cifre arată că este mai mare nevoie de programe de prevenire a diabetului la nivel mondial. ”COVID-19 aduce un risc mai mare pentru persoanele cu diabet”, consideră Gillian Booth, profesor la Departamentul de Medicină de la Institutul de Politică, Management și Evaluare în Sănătate de la Universitatea din Toronto.
”Există o recunoaștere din ce în ce mai mare a poverii diabetului de tip 1 la adulți”, spune ea, observând că studiile anterioare s-au concentrat mai ales pe copii și poate fi, de asemenea, dificil să distingem tipul 1 de tipul 2 la adulți”, Jessica Harding, profesor asistent la Universitatea Emory din Atlanta, atrage atenția și asupra numărului mai mare de adulți diagnosticați cu diabet de tip 1.
Rata diabetului de tip 2 este în general scăzută la copiii mai mici, dar crește în perioada pubertății. Boala tinde să afecteze mai multe fete decât băieți la tinerețe, dar acest lucru se inversează la vârsta adultă. Tinerii cu diabet zaharat de tip 2 sunt expuși riscului de a avea mai multe efecte adverse ca urmare a necontrolului zahărului din sânge și a complicațiilor care decurg din aceasta, cum ar fi bolile de inimă și rinichi, susțin cercetătorii, arată webmd.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică zilnică,...
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...