Chirurgia single-port vs. chirurgia prin "gaura cheii". Dr. Horia Cioflan: Nicio cicatrice! Incizii foarte mici între 5 - 12 mm

Chirurgia single-port - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la SANADOR, a vorbit despre chirurgia minim-invazivă, în intervențiile pe uter, trompe și ovare, în infertilitate, fibrom și cancer.

"Dacă procedura este minim-invazivă, tehnica pe care o folosește chirurgul și care se reflectă în bunul mers al intervenției este alt motiv de satisfacție, pentru că, de fapt, ce trebuie să înțeleagă lumea din toate aceste discuții este că, în esență, tehnica chirurgicală este la fel, doar că diferă metodele prin care pătrundem către locul afecțiunii și ele sunt mai mici.

Sanador

La început a fost numită chirurgie prin gaura cheii, ceea ce și este încă.

Acum există o altă metodă de chirurgie minim-invazivă care nu a prins atât de mult teren. Este chirurgia prin orificii naturale, pe care o folosim în histeroscopie și chirurgia printr-o singură incizie mică adică chirurgia single-port.

Acum, clasic, se fac câte incizii e nevoie. Trei, patru, cinci, chiar și șase, dar depinde de amploarea fenomenului, de amploarea bolii, de îndemânarea chirurgului. Dar în general sunt câteva incizii foarte mici și variază de la 5 mm la 12 mm, ceea ce e foarte puțin", a declarat Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la SANADOR.

Uterul retrovers: ce este și cât de periculos e pentru SARCINĂ: Dacă nu ar fi atât de frecvent aș zice că e un mit!

Chirurgia minim-invazivă, fără nicio cicatrice

 

Fibromul în sarcină. Dr. Horia Cioflan, povestea unei operații cu succes: Mi-e foarte dragă. Am stat cu sufletul la gură mai bine de 2 - 3 săptămâni

"Nu rezultă nicio cicatrice și am să vă dau un exemplu foarte simplu.

Să presupunem că o pacientă are o formațiune în interiorul uterului. Calea de acces către acea formațiune este foarte simplă, se trece prin vagin, prin col, se aude în uter cu endoscopul nostru care se cheamă histeroscop și pur și simplu tumora aia mică este extrasă foarte simplu.

Pacienta se trezește și nici măcar nu trebuie o anestezie profundă, este o sedare ușoară. Pacienta se trezește și pleacă acasă într-o oră sau două. Deci beneficiile sunt senzaționale .

Înainte, pentru malformațiile uterine, care sunt de o finețe foarte mare, cel mai bun exemplu ar fi chirurgia histeroscopică a malformațiilor uterine. Există o sumedenie de malformații uterine care îngreunează viața femeii. Întâi de toate că obținerea unei sarcini devine foarte dificilă sau imposibilă, iar viața de cuplu are de suferit", a completat medicul, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Chirurgia laparoscopică, patru AVANTAJE importante. Dr. Horia Cioflan: Cu cât tăietura e mai mică, cu atât durerea e mai mică

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel