Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt complicațiile. Medic: Este o componentă a unui tratament multidisciplinar

chirurgia bariatrica. FOTO: Freepik @peoplecreations
Chirurgia bariatrică este intervenția care se adresează celor cu obezitate severă. Care sunt complicațiile unei astfel de operații și la ce trebuie să fie atenți pacienții.

Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, deși este și cea mai invazivă metodă.

Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, a explicat care sunt indicațiile operațiilor bariatrice, dar și cine nu ar trebui să treacă printr-un astfel de tratament.

”Chirurgia bariatrică este o componentă a unui tratament multidisciplinar și se adresează unui număr de cazuri care includ formele de obezitate severă cu istoric îndelungat. Prin formele de obezitate severă ne referim la cazurile care au exces ponderal care depășește 40 de kilograme.

Cu cât excesul ponderal este mai mare, cu atât necesitatea intervenției bariatrice este mai pregnantă”, a declarat dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, la Digi 24.

Potrivit acestuia, chirurgia bariatrică nu trebuie să fie considerată ca prim tratament pentru persoanele supraponderale sau cu obezitate de gradul 1, ”pentru care celelalte forme de tratament sunt de primă intenție”.

Chirurgia bariatrică, de la pregătire la perioada postoperatorie

Pacienților cărora li se adresează această formă de intervenție trebuie să știe că perioada de pregătire preoperatorie este de aproximativ 2-3 săptămâni, în care este realizat un bilanț complet, după întâlnirea inițială cu medicul de chirurgie bariatrică. Astfel, bilanțul este format din:

- ancheta alimentară

- evaluarea de către medicul kinetoterapeut a ceea ce înseamnă potențialul motric al pacientului,

- evaluare psihologică

- evaluarea medicală, în care accentul se pune pe aspectul cardio-respirator, care ne dă indicații extrem de precise despre riscul anestezicului chirurgical la care este expus pacientul.

”În funcție de concluziile acestor bilanțuri medicale se stabilește pentru fiecare pacient în parte un plan de tratament”, a explicat medicul.

Totodată, mai spune dr. Turcu, pacienții trebuie să știe că interacțiunea, contactul cu echipa medical și cu spitalul în care s-a realizat  intervenția bariatrică este vitală.

”Acest lucru trebuie să se realizeze pe perioada primelor șase luni de la realizarea intervenției chirurgicale, pentru că este o perioadă care cu siguranță vor avea nevoie de consiliere, de sfaturi, și de o serie de teste medicale care să le ofere un confort în ce privește siguranța demersului terapeutic. 

Sunt perioade în care scăderea în greutate nu este continuă, ea la un moment într-un stadiu de platou, iar în această perioadă, nu de puține ori pacienții fac chiar atacuri de panică, ce necesită o revenire în cadrul echipei medicale și înțelegerea acestor fenomene.

Simptomele deranjante pe parcursul primelor luni de tratament le pot afecta calitatea vieții, și de aceea, acest lucru este vital în menținerea contactului cu echipa medicală în primele șase luni.

După această perioadă, contactul se rărește, devine sporadic, dar el nu se încheie înaintea perioadei de de doi ani de zile după operație.

Așadar, tratamentul obezității nu este singular, nu operația rezolvă toate problemele pacientului, nu totul trebuie să se încheie odată cu externarea pacientului”, a mai spus medicul.

Vezi și: Obezitatea morbidă, operată într-un număr infim. Dr. Copăescu: Doar 0,5% din cei care au nevoie

Chirurgia bariatrică și complicațiile post-operatorii

Un aspect important punctat de către dr. Turcu a fost cel legat de complicațiile post-operatorii ale intervenției bariatrice. Astfel, ”pacienții trebuie să știe că în perioada primelor trei săptămâni pot dezvolta complicații post-operatorii și din acest motiv ei trebuie să fie extrem de complianți, să înțeleagă procedura care a fost efectuată, felul în care ea le poate influența calitatea vieții în primele trei săptămâni de la operație și să respecte toate indicațiile medicale, în așa fel încât riscul complicațiilor post-operatorii să fie cât mai redus.

Chirurgia bariatrică este extrem de atractivă, cu rezultate pe termen lung, până la apariția unei complicații post-operatorii, când lucrurile ar putea să degenereze, iar chiar viața pacientului să fie pusă în pericol.

Primele trei săptămâni sunt vitale, pacientul trebuie să respecte un regim foarte strict, să își urmeze medicația prescrisă, să nu se implice în activități specifice unui pacient neoperat, căci în felul acesta pot sa apară probleme sau accidente care pun într-o lumină defavorabilă aceste tratamente” a mai spus medicul.

Printre complicațiile chirurgie bariatrice se numără:

- Trombembolismul pulmonar și complicațiile trombotice

- Complicațiile respiratorii

- Complicațiile cadiovasculare

- Hemoragia postoperatorie

- Fistula digestivă

- Herniile interne și ocluziile intestinale

- Reflux gastroesofagian

- Deficiențele proteice, de vitamine și minerale

- Litiaza biliară

- Crizele hipoglicemice

- Tulburările de natură neuro-psihică

- Riscul de deces (0,3%).

Chirurgia baritrică, tipuri

Inelul gastric. Intervenția chirurgicală bariatrică “inel gastric” sau gastric banding este cea mai cunoscută şi mai răspândită metodă restrictivă. Aceasta se efectuează laparoscopic și presupune montarea unui inel gastric reglabil, de silicon, pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale.

Micșorarea stomacului, cunoscută și sub numele de gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve, este cea mai utilizată procedură din chirurgia obezității. Prin această operație este eliminat aproximativ 80% din stomac, corespunzător marii curburi, zonă în care se află centrii foamei și de unde se secretă hormonul apetitului numit ”grelină”.

Gastric bypass presupune crearea unui rezervor gastric, de aproximativ 15-20 ml, prin izolarea completă a unei porțiuni din stomac. Acest rezervor va fi apoi conectat la intestinul subțire, la o distanță prestabilită, astfel încât alimentele vor ajunge în contact cu sucurile gastric duodenal, pancreatic și cu bila cât mai târziu.

Scopul este reducerea drastică a absorbției de zaharuri și grăsimi în organism. Este o intervenție cu rol restrictiv, acela de a reduce cantitatea de alimente ingerată, și cu rol metabolic, prin scăderea absorbției grăsimilor și zaharurilor.

Vezi și: Chirurgia obezității, benefică și pentru scăderea riscului de cancer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel