Celule întinerite cu 30 de ani, pe baza tehnologiei folosite la clonarea oii Dolly. Scopul final, tratarea diabetului și a bolilor de inimă

celule intinerite cu 30 de ani. FOTO Pexels
Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, iar acum acestea sunt echivalentul celor ale unei tinere de 23 de ani. 

Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, iar acum acestea sunt echivalentul celor ale unei tinere de 23 de ani.

Oamenii de știință de la Cambridge susțin că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism. Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Tehnologia pe care au folosit-o se bazează pe tehnicile utilizate pentru a crea oaia clonată Dolly, în urmă cu peste 25 de ani, notează BBC

"Am visat la acest lucru de mult timp. Multe boli se înrăutăţesc odată cu vârsta, iar dacă ne gândim că în acest fel am putea ajuta oamenii... Suntem foarte fericiţi", a declarat profesorul Wolf Reik, de la institutul Babraham din Cambridge, conform sursei menționate. 

Originea tehnicilor este în anii '90, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh, au dezvoltat o metodă pentru transformarea unei celule adulte din glanda mamară a unei oi într-un embrion, lucru care a dus la crearea oii Dolly, prima oaie clonată. 

Scopul echipei de atunci nu era să cloneze animale sau oameni, ci să folosească tehnica pentru a crea celule stem embrionice, care ulterior să poată fi cultivate pentru a forma ţesuturi specifice, precum muşchi, cartilaje sau celule nervoase. 

Utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor, încă limitată

Atât în cazul oii Dolly, cât și în cel al reîntinerii, celulele stem create trebuie să fie regenerate în celulele și țesuturile de care are nevoie pacientul. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și, în ciuda deceniilor de eforturi, utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor este în prezent extrem de limitată.

Din păcate, tehnica nu poate fi transpusă imediat în clinică, deoarece metoda de reintinerire crește riscul de apariție a cancerelor. Însă profesorul Reik s-a declarat încrezător, dat fiind faptul că au fost făcuți pași importanți în acest sens, mai mult, acum că se știe că este posibilă întinerirea celulelor, echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă, mai sigură.

"Scopul pe termen lung este de a extinde durata de sănătate umană, mai degrabă decât durata de viață, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod mai sănătos", a spus acesta.

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii la persoanele în vârstă în părțile corpului în care au fost tăiate sau arse - ca o modalitate de a accelera vindecarea. Cercetătorii au demonstrat că acest lucru este posibil în principiu, demonstrând că celulele pielii întinerite se mișcă mai repede în experimentele care simulează o rană.

Astfel, următorul pas este de a vedea dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

Vezi și: Boala ALZHEIMER, detectată printr-un test de sânge

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel