Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cele șase lucruri surprinzătoare care îți pot declanșa migrene sunt inclusiv din sfera alimentară. Migrena este o tulburare marcată de hipersensibilitate la lumină, sunete, spun medicii. Printre factorii declanșatori surprinzători ai migrenei se numără relaxarea, brânza maturată și furia.
Migrenele sunt mai mult decât simple dureri de cap, după cum va confirma orice persoană care suferă cu regularitate. Durerea pulsatilă și pulsatorie începe în adâncul creierului și rămâne de obicei centrată într-o parte a capului pentru o perioadă lungă de timp, agravându-se de obicei în timp.
Neurologii încă încearcă să identifice cauzele migrenei - care a fost legată de constricția și dilatarea vaselor de sânge, precum și de disfuncții ale sistemului nervos.
Mulți oameni asociază notele fructate sau florale ale parfumului cu ieșirile distractive cu prietenii sau cu întâlnirile romantice - dar pentru persoanele care suferă de migrene, acestea reprezintă un factor declanșator major.
Parfumul este, de departe, principalul declanșator de mirosuri pentru persoanele care suferă de migrene, potrivit unei cercetări din 2016 a Societății Americane de Cefalee.
Substanțele chimice din parfumuri, produsele de curățare și fumul de țigară care activează semnalele olfactive din creierul nostru, cunoscute sub numele de odorizante, pot irita uneori sinusurile, ducând la dureri de cap severe.
Această intoleranță la miros se numește osmofobie, care nu numai că exacerbează atacurile de migrenă existente, dar poate stimula și altele noi.
Sensibilitatea crescută este citată ca fiind un factor declanșator pentru o proporție uriașă de migrene, deși diferite studii au produs rezultate variate.
”Cred că majoritatea oamenilor au un anumit grad de sensibilitate la miros... pentru unii oameni, chiar și o adiere de dezinfectant de mâini le declanșează lucrurile.
Este o tulburare de integrare senzorială. Este vorba despre hipersensibilitatea la miros, la lumină, la sunet”, a precizat dr. Niushen Zhang, neurolog și șef al diviziei de cefalee de la Stanford Medicine.
Societatea Americană de Cefalee a estimat că 95% dintre persoanele care suferă de migrene au raportat o intoleranță la mirosurile puternice.
Între timp, un studiu realizat în 2014 pe 200 de pacienți cu migrene și 200 de pacienți cu cefalee de tip tensional a constatat că 70% dintre cei care au avut migrene au avut și simptome de osmofobie, față de niciunul în grupul celor cu cefalee de tip tensional. Dintre cei 70%care au fost declanșate de mirosuri, peste trei sferturi au dat vina pe parfumuri, potrivit Daily Mail.
Nu este pe deplin clar de ce unele persoane sunt mai sensibile la mirosurile nocive, dar cercetările sugerează că ar putea fi legat de dimensiunea receptorului din creier care procesează intrările de mirosuri, numit bulb olfactiv.
Persoanele care se confruntă cu migrene frecvente par să aibă un bulb olfactiv mai mic decât persoanele fără migrene. Mai mult, persoanele care au atât migrene, cât și osmofobie au un volum și mai mic al bulbului olfactiv.
Detergenții și astringenții de uz casnic, vopselele și benzina sunt, de asemenea, infractori olfactivi comuni. În rândul celor 70% dintre migrenele din studiul din 2014 care au fost declanșate de mirosuri, vaporii de vopsea au fost declanșatorii în aproximativ 42% din cazuri, benzina a fost infractorul în 28% din cazuri, iar înălbitorul, în 27% din cazuri.
Vezi și:
Oricât de contraintuitiv ar părea, atacurile de migrenă la sfârșitul unei zile sau săptămâni lungi, când stresul a scăzut, nu sunt neobișnuite. Neurologii presupun că aceste migrene de ”lăsare în urmă” sunt rezultatul fluctuației nivelului hormonului cortizol, care crește în perioadele de stres și scade în perioadele de relaxare, contribuind la declanșarea unui atac.
Cercetătorii de la Montefiore Headache Center și Albert Einstein College of Medicine de la Universitatea Yeshiva au sondat legătura dintre relaxarea post-stres și apariția migrenelor într-un studiu din 2014.
Aceștia au descoperit că persoanele predispuse la migrene care au o scădere drastică a nivelului de stres prezintă un risc mai mare de a avea o migrenă a doua zi.
Autorul principal, Dr. Richard Lipton, a declarat că riscul unui atac de migrenă a fost de aproape cinci ori mai mare în timpul primelor șase ore de la o scădere a stresului decât în alte momente.
Iar în cele 12 până la 24 de ore care urmează unei schimbări de dispoziție de la ”trist” sau ”nervos” la ”fericit” sau ”relaxat”, probabilitatea unui atac de migrenă crește cu 20 de procente.
Există și alte caracteristici ale unei reveniri post-stres care ar putea declanșa o migrenă, separat de nivelurile fluctuante de cortizol, cum ar fi igiena somnului.
Anecdotic, sexul a fost considerat un factor declanșator al migrenelor. Activitatea fizică intensă, de mare intensitate - alergare, ridicare de greutăți, canotaj și, da, sexul - a fost cunoscută ca precedând migrena.
”Exercițiile aerobice, de obicei le recomandăm oricui, de fapt, în esență, sunt bune pentru sănătate și probabil că sunt bune și pentru durerile de cap. Dar, în mod paradoxal, anumite tipuri de exerciții pot provoca de fapt dureri de cap”, a precizat dr. Ali Zandieh, un neurolog cu expertiză în cefalee de la Universitatea din Wisconsin.
În același timp, mulți oameni cred că sexul le poate ameliora simptomele migrenei. Eliberarea de endorfine, sau hormoni care stimulează starea de spirit produsă în timpul unui orgasm, poate ajuta la blocarea percepției durerii în organism.
Aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de migrene spun că atunci când se ridică nori de furtună, cerul se întunecă și vântul se întețește, simptomele lor se înrăutățesc.
Se crede că acest lucru este cauzat de schimbările în presiunea barometrică, care se referă la presiunea din aer sau la cantitatea de forță care este aplicată corpului dumneavoastră de către aer.
Sinusurile umane sunt umplute cu aer și, atunci când presiunea barometrică scade pe măsură ce se apropie o furtună, se creează o diferență între presiunea din aerul exterior și cea din sinusurile dumneavoastră, ceea ce duce la durere.
O echipă internațională de oameni de știință din Canada, Noua Zeelandă și Italia a ajuns la această concluzie într-un studiu din 2017 publicat în Journal of Oral Rehabilitation.
Chiar și scăderile minore ale presiunii atmosferice care vin inevitabil odată cu vremea pot duce la o durere de cap debilitantă.
Nivelurile ridicate de furie au fost legate de o tensiune musculară crescută și de susceptibilitatea la dureri fizice mai intense.
Tensiunea musculară este un reflex la factorii externi de stres, cum ar fi evenimentele care te înfurie. Este modul organismului de a se proteja împotriva durerii. Acest răspuns visceral la furie și frustrare poate duce la un atac de migrenă.
Legătura dintre furie și tensiunea musculară fizică este încă în curs de examinare, dar unele studii au arătat că majoritatea persoanelor care se confruntă cu dureri cronice au, de asemenea, probleme în a-și procesa și controla furia.
Simptomele fizice ale furiei sunt de amploare, de la încordarea musculară și insomnie până la creșterea tensiunii arteriale, toate acestea dovedind legături cu atacurile de migrenă.
Este greu de spus uneori dacă încordarea și tensiunea din mușchi este un declanșator al unei migrene sau o manifestare a uneia. Ar putea fi o cauză, dar ar putea fi și un simptom, iar neurologii spun că diferă în funcție de persoană.
Vezi și: Cum să aspiri corect. Cum îți poate afecta coloana. Câte calorii arzi atunci când aspiri
Aproape 10% dintre oameni scrâșnesc din dinți, o afecțiune numită bruxism, în timp ce dorm sau își fac treaba prin casă.
Mulți dintre cei care fac acest lucru nu își dau seama când o fac, deoarece se întâmplă adesea în timpul orelor de somn, dar se trezesc cu dureri intense care reverberează de la maxilar până în alte zone ale craniului.
Scrâșnirea continuă și involuntară a dinților uzează articulația temporo-mandibulară, un fel de balama glisantă care leagă craniul de maxilar. Aceasta este înconjurată de mușchii mei care se eliberează și se contractă pentru a controla maxilarul.
Mușchii care înconjoară articulația temporo-mandibulară sunt, de asemenea, conectați la obraji și sub bărbie, astfel încât, atunci când cineva strânge dinții și uzează această articulație, efectele dureroase au ecou în jurul gurii și în tot capul.
Vezi și: Ceaiul care te scapă de stres, anxietate și insomnie. Taie greața și reduce riscul de endometrioză
Multe tipuri de brânză - Camamber, gorgonzola, cheddar maturat și parmezan, printre altele - conțin un compus numit tiramină.
Tiramina este o substanță care se formează pe măsură ce diferite proteine din interiorul brânzei se descompun treptat, astfel că, cu cât o brânză s-a învechit mai mult, cu atât mai multă tiramină va conține. Este, de asemenea, un aminoacid care se găsește în mod natural în organism și care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Mecanismul exact care face legătura între tiramină și migrenă este încă în curs de investigare. Dar oamenii de știință au în vedere o enzimă din organism care descompune monoaminele precum tiramina, numită monoaminooxidază (MAO). Persoanele cu deficit de MAO sunt mai predispuse la dureri de cap după ce mănâncă alimente bogate în tiramină.
De asemenea, tiramina face ca vasele de sânge din creier să se strângă și apoi să se lărgească, procese cunoscute sub numele de vasoconstricție și vasodilatație. Oamenii de știință obișnuiau să se coaguleze în jurul teoriei că migrena era o tulburare vasculară, ceea ce înseamnă că modificările mecanice ale vaselor de sânge erau factorii care determinau calitatea pulsatilă și pulsatorie a durerii de cap.
În ultimii 20 de ani, domeniul neuroștiinței s-a îndepărtat de convingerea că migrenele sunt o funcție a modificărilor vaselor de sânge, pentru a sublinia, în schimb, că modificările legate de nervi din creier au probabil o influență mai mare asupra faptului că o persoană va suferi de migrene cronice sau ocazionale (episodice).
Persoanele care suferă de migrene au un sistem nervos hipersensibil. Atunci când neuronii dau rateuri, aceștia pot crea ceea ce se numește inflamație neurogenă, care este ceea ce provoacă durerea. Ce cauzează acest tip de declanșare greșită a neuronilor în primul rând nu este clar, dar semnele arată că este vorba de genetică.
Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că vasele de sânge au un rol în declanșarea și continuarea unui atac de migrenă. Un raport din 2016 realizat de neurologi de la Universitatea din Texas a afirmat: ”Deși vasodilatația în sine poate să nu contribuie la apariția migrenei, rămâne posibil ca vasele să joace un rol în fiziopatologia migrenei în absența vasodilatației”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...