Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Pentru a vă îmbunătăți dieta, învățați să identificați alimentele nesănătoase și să le înlocuiți cu opțiuni mai bune. Cu toate acestea, considerarea alimentelor ca fiind „bune” sau „rele” poate face deciziile mai dificile, spune Brogan Taylor, dietetician înregistrat la Banner Health.
Multe alimente care creează dependență și care nu sunt sănătoase sunt combinații tentante de carbohidrați, grăsimi, zahăr adăugat, sare sau ambele, concepute pentru a ne face să ronțăim. Dacă ar fi la fel de ușor să știm ce alimente sunt bune sau rele pentru sănătatea noastră, majoritatea oamenilor nu le-ar mai consuma.
Brogan Taylor sfătuiește clienții să se concentreze pe consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și proteinele slabe, în locul alimentelor „cele mai rele”.
Aceasta îi încurajează pe clienți să mănânce mai multe din aceste alimente, deoarece acestea pot ajuta la scăderea cantității de alimente cu conținut scăzut de nutrienți pe care le consumă. Taylor subliniază importanța de a înțelege impactul diferitelor alimente asupra sănătății și de a face alegeri în cunoștință de cauză.
Carnea procesată, cum ar fi bologna, șunca și vestitul bacon, are un conținut ridicat de calorii și sare și este asociată cu un risc crescut de boli de inimă din cauza impactului asupra colesterolului și tensiunii arteriale.
Cercetările sugerează că carnea procesată are un impact mai semnificativ asupra bolilor de inimă și a deceselor decât carnea roșie neprocesată sau carnea de pui.
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea procesată drept cancerigenă. În schimb, luați în considerare sursele de proteine slabe, cum ar fi pieptul de pui la grătar sau tofu, care furnizează proteine fără aditivii nocivi care se găsesc în carnea procesată.
Brogan Taylor sfătuiește clienții să renunțe la sucuri, care sunt legate de creșterea în greutate, obezitate, diabet de tip 2, carii dentare. În loc să recomande sucuri dietetice, ea sugerează reducerea consumului general de sucuri. În schimb, ea sugerează utilizarea apei și a ceaiurilor din plante ca alternative mai sănătoase.
Brogan Taylor sugerează creșterea consumului de apă, dar sugerează și utilizarea apei gazoase, a pachetelor cu arome, a apei infuzate cu fructe sau a ceaiurilor din plante pentru a reduce cantitatea totală de zahăr adăugat. Prin promovarea alternativelor mai sănătoase, clienții își pot reduce consumul de zahăr și își pot menține un stil de viață mai sănătos.
Pâinea albă, fabricată din făină rafinată, poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și la alte probleme metabolice. Pâinea integrală, care conține mai multe fibre, vitamine și minerale, este o alternativă mai sănătoasă, deoarece ajută la menținerea stabilității zahărului din sânge.
În ciuda preocupărilor legate de reducerea consumului de pâine, încercarea de a o elimina complet poate, de fapt, crește consumul.
Foto: Freepik @rawpixel.com
Alcoolul este o problemă complexă, consumul excesiv ducând la probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Pentru a combate acest lucru, se pot folosi alternative mai sănătoase, cum ar fi mocktails, apă minerală cu fructe sau versiuni nealcoolice de vin sau bere, deoarece sunt mai bune pentru ficat și pancreas și sunt adesea mai sărace în calorii.
Gogoșile sunt o gustare populară datorită conținutului lor ridicat de zahăr, care poate duce la o creștere a glicemiei. Acestea sunt prăjite în uleiuri rafinate, pot conține grăsimi trans și sunt făcute cu făină albă.
Pentru a evita acest lucru, luați în considerare coacerea unui tratament mai sănătos, cum ar fi o brioșă sau un scone, care pot fi făcute cu ingrediente precum ulei de avocado și făină integrală și pot fi reduse sau înlocuite cu sos de mere, prune sau curmale.
Produsele pe bază de brânză, cum ar fi brânza nacho, feliile de brânză topită și sosurile de brânză la conservă, nu sunt o alegere bună pentru sănătate din cauza nivelului ridicat de grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu, zahăr, coloranți și arome.
De asemenea, acestea au o aromă mai cremoasă și mai puternică, ceea ce le face dificil de controlat. În schimb, sunt recomandate alternative mai sănătoase precum mozzarella proaspătă, feta, ricotta sau brânza de capră, deoarece au mai puține grăsimi și sodiu, mai multe proteine și calciu.
Cartofii prăjiți sunt bogați în uleiuri nesănătoase și sare, ceea ce duce la obezitate, boli de inimă și alte afecțiuni cronice. În schimb, alternativele mai sănătoase includ bucăți de cartofi la cuptor asezonate cu ierburi și condimente, care pot fi crocante și făcute cu spray cu ulei de măsline.
Mâncărurile fast-food, precum hamburgerii, pot fi nesănătoase din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate, care pot duce la afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea.
Pentru a menține sănătatea generală, luați în considerare alternative mai sănătoase, cum ar fi somonul, fasolea sau burgerii vegetarieni, care oferă grăsimi sănătoase, proteine și nutrienți, în timp ce burgerii precum somonul și fasolea furnizează fibre.
Chipsurile de cartofi sunt considerate „calorii goale” datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, dar scăzut de proteine și fibre. În schimb, optați pentru gustări mai sănătoase, cum ar fi năutul prăjit, batoanele făcute în casăsau chipsurile cu alge marine, care sunt mai bogate în nutrienți și oferă numeroase alte opțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...