Cele mai bune băuturi pentru rehidratare. Simptomele deshidratării și cum să o previi acasă

rehidratare Foto: Freepik @Drazen Zigic
Rehidratarea este un proces esențial pentru restabilirea echilibrului de lichide în organism, vital pentru funcționarea optimă pe tot parcursul zilei.

Organismul are nevoie de hidratare pentru a funcționa și este esențial pentru prevenirea efectelor dăunătoare ale deshidratării. Există mai multe modalități de a vă rehidrata rapid la domiciliu, inclusiv consumul de apă, băuturi pentru sportivi, lapte degresat și cu conținut scăzut de grăsimi, fructe și legume și soluții de rehidratare orală.

Apă

Apa este cea mai bună și cea mai ieftină modalitate de a rămâne hidratat și de a te rehidrata, deoarece nu conține zaharuri sau calorii adăugate, ceea ce o face ideală pentru a bea pe tot parcursul zilei sau în mod specific atunci când este necesar. 

Dacă acestea se aplică în cazul dumneavoastră, asigurați-vă că înlocuiți nu doar lichidul pe care îl pierdeți prin transpirație, ci și sodiul, în special după perioade intense sau lungi de exerciții în medii fierbinți.

Băuturile cu electroliți

Băuturile pentru sportivi conțin apă, electroliți și alte ingrediente, care pot fi la fel de eficiente ca apa pentru a vă ajuta să vă rehidratați sau să rămâneți hidratat în vreme caldă sau în timpul exercițiilor intense.

Laptele degresat

Laptele degresat și cu conținut scăzut de grăsimi poate fi folosit ca o băutură eficientă după antrenament sau pentru rehidratare generală dacă nu aveți intoleranță la lactoză sau alergie la proteinele din lapte.

Alimente cu un conținut mare de apă

Fructele și legumele cu cel mai mare conținut de apă includ fructele de pădure, pepenii, portocalele, strugurii, morcovii, salata, varza și spanacul. Aprovizionați-vă cu o varietate de fructe și legume proaspete și păstrați pepenele tăiat cubulețe în frigider pentru un acces ușor și convenabil. Fructele și legumele congelate sunt la fel de nutritive ca și cele proaspete și în unele cazuri, sunt chiar mai nutritive.

Citește și: Combinarea dietei ketogenice cu terapiile anticancer reduce tumorile. Cum dieta ketogenică poate deveni un aliat în tratamentul cancerului

Foto: Freepik @DeKreatif.id

Soluții de rehidratare

Soluțiile de rehidratare orală sunt formule specializate utilizate pentru a preveni și trata deshidratarea cauzată de diaree sau vărsături. Acestea sunt pe bază de apă și conțin de obicei electroliți precum sodiu, clorură și potasiu, precum și zahăr, de obicei sub formă de dextroză. Unele soluții comerciale conțin și alte ingrediente precum prebiotice și zinc. Deși aceste băuturi de rehidratare ajută la înlocuirea lichidelor și electroliților pierduți, ele pot fi costisitoare.

Pentru a vă prepara propria soluție simplă de rehidratare acasă folosind apă, sare și zahăr, combinați-le într-un bol mare sau într-un vas și amestecați până când zahărul și sarea se dizolvă. Puteți utiliza potențiatori de aromă pentru a îmbunătăți gustul, dacă doriți, dar rețineți că aceștia pot conține îndulcitori și arome artificiale.

Ceai și cafea

Cafeaua și ceaiul conțin cofeină, care poate acționa ca un diuretic în cantități mari. Cantitățile moderate de cafea și ceai vă pot ajuta să vă mențineți hidratat, dar cofeina devine deshidratantă doar în doze de aproximativ 250-300 mg, echivalentul a două-trei cești de cafea de 240 ml sau a cinci-opt cești de ceai de 240 ml.

În cadrul unui studiu, 50 de consumatori obișnuiți de cafea au băut zilnic 4 cești (800 ml) de cafea care conțineau 1,8 mg de cafeină pe kilogram (4 mg pe kg) de greutate corporală. Autorii nu au observat diferențe semnificative între cafea și apă în ceea ce privește capacitatea de hidratare.

Dacă nu vă plac aceste băuturi simple, încercați să adăugați lapte de migdale neîndulcit la cafea sau ierburi și condimente precum scorțișoară, nucșoară sau lemongrass la ceai.

Simptome ale deshidratării

Deshidratarea este o afecțiune în care organismul pierde mai multe lichide decât înghite, afectând fiecare celulă, țesut și organ din organism. Aceasta poate apărea din diverse surse, cum ar fi transpirația, vărsăturile, diareea sau administrarea de medicamente diuretice.

Deshidratarea poate duce la apariția unor semne precum sete crescută, gură uscată, urinări rare, piele uscată, oboseală, amețeli și dureri de cap. Culoarea urinei este, de asemenea, un indicator comun al stării de hidratare, o culoare mai palidă indicând o hidratare mai bună.

Apa este cea mai bună opțiune pentru rehidratarea organismului, dar soluțiile orale de rehidratare pot furniza electroliți esențiali. Deshidratarea severă poate necesita tratament medical, care poate implica fluide intravenoase. Procesul de rehidratare durează între 5 minute și 15-60 de minute, în funcție de factori precum consumul de lichide, tipul, deshidratarea inițială și cauza deshidratării.

Odată ce alcoolul a fost consumat, apa este eficientă, dar soluțiile de rehidratare orală pot ajuta la ameliorarea deshidratării dacă apare o mahmureală. Pentru a rămâne hidratat peste noapte, beți înghițituri de apă în ultimele 2 ore înainte de culcare, limitați consumul de alcool, asigurați-vă camere răcoroase și consumați multe fructe și legume integrale în timpul zilei.

Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât absoarbe, iar pentru majoritatea oamenilor, consumul de apă este cea mai bună modalitate de a rămâne hidratat și de a se rehidrata.

Alte opțiuni includ băuturi pentru sportivi, cafea sau ceai, lapte, fructe și legume și soluții orale de rehidratare. Dacă prezentați simptome de deshidratare, solicitați imediat consiliere medicală, deoarece deshidratarea severă este o urgență care pune viața în pericol și necesită asistență medicală urgentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel