Cele mai bune alimente dacă ai colesterolul ridicat: trei rețete gustoase, pe care le poți mânca în voie

Somon. Foto: 奥尼尔 孙, de la Pexels
Iată trei rețete ușoare și gustoase, pe care ți le recomandă dieteticienii, dacă ai colesterolul ridicat. 

Cu toții avem o „relație complicată” cu colesterolul. Pe de o parte, aveți nevoie de anumite niveluri de colesterol pentru a rămâne sănătos și pentru ca organismul să îndeplinească funcțiile de bază. Pe de altă parte, un nivel prea mare al colesterolului poate crește foarte mult riscul de boli de inimă și probleme cardiovasculare.

Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de colesterol poate crește depozitele de grăsime din vasele de sânge, ceea ce poate crește, la rândul său, riscul de a avea arterele înfundate.

Rolul alimentelor și colesterolul

Din fericire, există alimente care pot ajut ala scăderea colesterolului prea mare, iar schimbarea stilului de viață pot fi cu adevărat de ajutor să vă mențineți niveluri sănătoase ale colesterolului pe tot parcursul vieții de zi cu zi.

Dacă aveți colesterolul ridicat, veți dori să limitați consumul de anumite alimente, inclusiv carne roșie, alcool, fast-food și alte produse procesate. Pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol, este util să consumați mai multe alimente precum pește gras, cereale integrale, fasole, ovăz, nuci, mere, căpșuni, avocado, ulei de măsline și tofu.

Iată câteva dintre cele mai bune rețete de încercat, dacă aveți colesterolul ridicat.

1 Clătite cu fulgi de ovăz cu mere scorțișoara

Ovăzul este un aliment util atunci când vine vorba de scăderea și menținerea nivelului de colesterol. De fapt, un studiu de la Nutrition Reviews a confirmat că consumul regulat de ovăz este asociat cu un nivel scăzut al colesterolului LDL.

Merele sunt, de asemenea, un fruct grozav de fibre, iar pectina din pielea mărului este cunoscută că ajută și la scăderea colesterolului.

Aveți nevoie de:

1 1⁄2 căni de zer

3⁄4 cană de ovăz instant

3⁄4 cană făină integrală

2 linguri lapte

1 lingura de unt topit

1 1⁄2 linguriță praf de copt

1⁄2 linguriță bicarbonat de sodiu

Un praf de scorțișoara (plus 1⁄8 linguriță pentru mere)

Un praf de nucșoară

1 măr decojit, fără miez și tocat

1⁄2 cană suc de mere

2 linguri de zahăr brun

Unt sau spray de gătit

Zahăr pudră

Într-un castron mare, combinați zerul, ovăzul, făina, laptele, untul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, un praf de scorțișoară și nucșoara. Se amestecă pentru a se combina ușor, apoi se lasă deoparte să se odihnească câteva minute.

Combinați mărul, sucul de mere, zahărul brun și 1⁄8 linguriță de scorțișoară rămasă într-o cratiță mică și lăsați la fiert. Gătiți până când mărul s-a înmuiat și lichidul s-a îngroșat.

 Încingeți o tigaie mare antiaderentă sau din fontă la foc mediu. Adăugând puțin unt sau spray de gătit înainte de fiecare rundă, introduceți 1⁄4 cană de aluat în tigaie și folosiți o spatulă pentru a o întinde în forme subțiri, uniforme. Gătiți până se formează bule mici în partea de sus a aluatului, 2-3 minute, apoi întoarceți și gătiți încă 2 minute. Păstrați clătitele calde în cuptor în timp ce terminați de gătit. Serviți cu merele calde deasupra și puțin zahăr pudră, dacă doriți.

2 Mic dejun mediteranean Burrata Platter

Acest platou pentru micul dejun are ingrediente precum pâine cu cereale integrale, semințe, dovleac și verdețuri, toate acestea putând ajuta la nivelul colesterolului.

Aveți nevoie de:

2 căni cuburi de dovleac

2 lingurițe ulei de măsline extravirgin

1/4 linguriță sare

Piper negru proaspăt măcinat

4 felii de pâine integrală

225 grame Brânză de vacă (burrata)

1 cană verdețuri (baby plant)

2 linguri de semințe de dovleac

Oțet balsamic

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Puneți dovleceii într-un castron mediu, stropiți cu ulei de măsline extravirgin și cu sare și piper. Întindeți dovleceii într-un singur strat într-o  tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți dovleceii timp de 30 până la 35 de minute, întoarcându-i după jumătate din timp. Dovleceii sunt gata când sunt fragezi și ușor rumeniți în unele zone.

Pâinea prăjită. Tăiați felii în jumătate și puneți-le pe un platou mare cu burrata și dovleac. Acoperiți cu baby plant, semințe de dovleac și un strop de oțet balsamic.

3 Somon la grătar cu năut

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care sunt extrem de benefici pentru a vă menține inima sănătoasă. Năutul conține și fibre, care vă pot ajuta să mențineți un nivel sănătos de colesterol și o digestie adecvată.

Aveți nevoie de:

File de somon sălbatic, 2 (185 g fiecare)

Ulei de măsline, 2 linguri, plus mai mult la nevoie

Sare și piper negru proaspăt măcinat

Coajă de la o lămâie, rasă fin

Chimen măcinat, 1 linguriță, plus mai mult după cum este necesar

Ceapă roșie, 1/2, tocată

Boia afumată, 1 1/2 linguriță

Coriandru măcinat, 1 linguriță

Piper Cayenne, 1/8 linguriță

Năut, 1 conservă (470 g), clătit și scurs

Suc proaspăt de lămâie, 1 lingură

Coriandru proaspăt, 2 linguri tocate

Ungeți somonul cu ulei de măsline, apoi stropiți cu sare, piper negru, coaja de lămâie și puțin chimen. Gătiți-l

Într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu-mic, încălziți 2 linguri de ulei. Adăugați ceapa și căliți până devine translucidă, timp de câteva minute. Se adaugă boia de ardei, 1 linguriță de chimen, coriandru și cayenne și se călesc până se pătrund bine, aproximativ 30 de secunde. Adăugați năutul și 3 linguri de apă și fierbeți până când năutul este fraged, amestecând des - aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se amesteca cu zeama de lămâie. Se asezonează după gust cu sare si piper. Acoperiți tava și păstrați-l la cald.

Puneți somonul cu pielea în jos pe grătar, acoperiți grătarul și gătiți fără a se întoarce până când somonul este făcut, aproximativ 8 minute.

Împărțiți somonul și năutul în 2 farfurii încălzite. Ornați cu coriandru și serviți imediat.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel